Exerciţii Spirituale pentru familiile din Eparhia de Oradea
Distribuie cu:
În zilele de 19 – 21 aprilie la Mănăstirea Franciscană ,,Maica Domnului”, respectiv la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea s-au desfăşurat exerciţiile spirituale pentru familiile din Eparhia greco-catolică de Oradea, la care au participat familii din Oradea, Zalău, Şimleu Silvaniei. Familiile prezente au fost însoţite de preoţii responsabili cu pastoraţia familiilor: pr. Mihai Tegzeş – responsabil eparhial, pr. Mihai Vătămănelu, pr. Daniel Bertean, pr. Florin Mărincean. În parohiile menţionate a fost iniţiată o Şcoală de Evanghelizare la care au putut participa membrii comunităţii parohiale respective, iar temele prezentate au adus în atenţie necesitatea evanghelizării prin intermediul familiei.
,,Familia creştină, fiind “mica Biserică”, este chemată, asemenea “marii Biserici”, să fie semn de unitate pentru lume şi să exercite astfel rolul său profetic, dând mărturie despre împărăţia şi pacea lui Cristos, spre care se îndreaptă întreaga lume.” (Cf. Ioan Paul al II-lea, Exortaţia apostolică ,,Familiaris consortio”).
În măsura în care familia creştină primeşte evanghelia şi se maturizează în credinţă, ea devine evanghelizatoare. “Familia, ca şi Biserica, trebuie să fie un spaţiu în care evanghelia este transmisă şi de unde iradiază evanghelia. Aşadar, în intimitatea unei familii conştientă de această misiune, toţi componenţii familiei evanghelizează şi sunt evanghelizaţi. Părinţii nu numai că transmit copiilor evanghelia, dar ei pot primi de la ei evanghelia trăită adânc. O astfel de familie devine evanghelizatoare pentru multe familii în ambientul unde-şi desfăşoară activitatea” (Cf. Paul al VI-lea, Exortaţia apostolică “Evangelii nuntiandi”).
În lumina acestor documente ale Bisericii, tema exerciţiilor spirituale a fost ,,Evanghelizarea în propriul ambient de viaţă – Comunităţile Familiale de Evanghelizare”, iar ca oaspete şi relator l-am avut în mijlocul nostru pe Don Tino Decca din Italia, dieceza de Brescia, însoţit de un catehet, Stefano, membru într-o comunitate familială de evanghelizare. În Italia comunităţile familiale de evanghelizare s-au format şi există în peste 40 de dieceze, având întâlniri săptămânale, în care, sub îndrumarea preoţilor parohi, ascultă cuvântul lui Dumnezeu, îl meditează şi se roagă împreună.
Programul exerciţiilor spirituale a început cu Sfânta Liturghie de vineri seara, urmată de o oră de adoraţie a Sfântului Sacrament, oră în care L-am adorat pe Cel veşnic viu şi prezent între noi, încredinţându-i familiile noastre şi intenţiile de rugăciune, pentru ca EL să ne fie călăuză în misiunea noastră pe acest pământ. Astfel, transpuşi în prezenţa lui Isus Euharisticul, am ascultat prima conferinţă susţinută de Don Tino Decca – Euharistia şi Familia.
Ziua a doua a exerciţiilor a fost densă din punct de vedere spiritual: dimineaţa Sfânta Liturghie, urmată de două conferinţe ce au prezentat rolul evanghelizator al familiei în propriul ambient de viaţă, precum şi modul de formare şi trăire spirituală în cadrul comunităţilor familiale de evanghelizare, o trăire spirituală cristocentrică. Sâmbătă seara, sub îndrumarea preoţilor prezenţi, primind din experienţa lui Stefano, care alături de soţia lui formează un cuplu responsabil într-o comunitate familială de evanghelizare, am încercat să punem în practică momentele principale ale unei întâlniri din cadrul comunităţii familiale de evanghelizare: rugăciunea de laudă; împărtăşirea experienţei de viaţă prin prisma a două întrebări: ,,Ce a făcut Isus pentru mine în săptămâna aceasta?” şi ,,Ce am făcut eu pentru Isus?”; citirea cuvântului lui Dumnezeu şi a cuvântului de învăţătură propus de paroh; ecoul cuvântului lui Dumnezeu în inima fiecărui membru al comunităţii; anunţurile din parohie; rugăciunea de mijlocire; rugăciunea pentru un membru al comunităţii care se află în dificultate. Întâlnirea se încheie de fiecare dată cu rugăciunea ,,Tatăl nostru”. În timpul acestui exerciţiu practic, a fost subliniat scopul acestor comunităţi familiale de evanghelizare: acela de a-i aduce în marea Biserică, prin intermediul ,,micii biserici” – familia creştină – pe cei care sunt departe de Biserică, cu aceeaşi iubire, răbdare şi delicateţe pe care Isus le manifestă faţă de noi. Acest moment al exerciţiilor spirituale a fost unanim perceput ca fiind deosebit, comuniunea şi rugăciunea transpunându-ne în mod real în prezenţa lui Dumnezeu, înţelegând mai bine darul Spiritului Sfânt pe care l-am primit prin Sacramentul Căsătoriei.
Duminică, la Catedrala „Sfântul Nicolae”, am participat la Sfânta Liturghie celebrată de PSS Virgil Bercea. Preasfinţia Sa ne-a onorat cu prezenţa şi la ultima conferinţă, adresându-ne îndemnul de a duce mai departe şi altora ceea ce am experimentat în aceste zile de exerciţii spirituale.
Mulţumim Domnului şi Preacuratei Fecioare Maria pentru aceste zile de har şi trăire spirituală, încredinţându-le familiile noastre şi rugându-i să ne conducă paşii în misiunea pe care o avem în cadrul Bisericii.
,,Animată de spiritul misionar, chiar în sânul ei, Biserica domestică este chemată să fie semn luminos al prezenţei lui Cristos şi al iubirii sale pentru cei care “stau departe”, pentru familiile care încă nu cred şi pentru cele care nu mai trăiesc în coerenţă cu credinţa primită: familia care crede este chemată ca, “prin pilda şi mărturia vieţii ei”, să lumineze “pe cei care caută adevărul”. (Paul al VI-lea, Lumen Gentium) > FOTO