Loading...

Schola Cantorum Musatina, un an de activitate

Fr. Cristian Dumea OFMConv

Distribuie cu:

Corul “Schola Cantorum Mușatină”, format din romașcani cu vârste, religii și preocupări diferite, marchează un an de activitate printr-un concert aniversar.

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19, romașcanii sunt așteptați la biserica catolică “Inima Neprihănită a Mariei”, la concertul aniversar intitulat “Cristos a înviat”, susținut de corul și orchestra de cameră “Schola Cantorum Mușatină”. Momentul va marca un an de activitate a corului condus de preotul Cristian Dumea, profesor al Facultății de Teologie din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

Corul “Schola Cantorum Mușatină” este format din romașcani de vârste diferite, de religii diferite și cu preocupări diferite, uniți, însă, de pasiunea comună pentru muzică și aduși în același loc de preotul Cristian Dumea. Absolvent al Seminarului Teologic Franciscan, cu licențe în teologie, filosofie și muzică, obținute în 12 ani de studiu în Italia, Cristian Dumea a înființat corul la scurt timp după ce s-a întors în țară.

“Întotdeauna am fost pasionat de muzică. După ce mi-am desăvârșit studiile în filosofie și teologie, m-am îndreptat spre Institutul Pontifical de Muzică sacră din dorința de a ști mai mult despre acest domeniu. Muzica mi-a dat posibilitatea de a-mi îndeplini misiunea ca preot, mă aduce în mijlocul oamenilor. Viața este foarte grea astăzi, lumea nu mai are timp pentru lucruri frumoase. Înființând acest cor, le dau oamenilor posibilitatea de a sta împreună, și eu alături de ei, de a ne împărtăși bucuriile, satisfacțiile personale și problemele de zi cu zi”, a spus preotul Cristian Dumea.

Inițiativa preotului a fost un succes. La mai puțin de jumătate de an de când a postat afișul în care anunța înființarea corului, susținea, deja, primul concert. Din cor făceau parte 35 de persoane. Astăzi, la un an de la primul concert, corul numără 60 de persoane. “Nici unul dintre cei care cântă în cor nu este profesionist și nici nu am pus restricții de religie. Avem catolici, ortodocși, tineri, bătrâni,  profesori, patroni și oameni care își caută de muncă. Cel mai vârstnic membru al corului «bate» la 70 de ani. Cea mai mică, Lorena, este elevă în clasa a IV-a. Cu toții ne întâlnim o dată pe săptămână și studiem, iar rezultatele pe care le-am obținut cred că sunt demne și de un cor profesionist”, a spus preotul Cristian Dumea. Concertul aniversar va mai marca o premieră. Corul va fi acompaniat de o orchestră simfonică formată din studenți de la Universitatea de Artă “George Enescu” din Iași, cu precădere studenți de la clasa maestrului Constantin Stanciu, membru al cvartetului național “Voces”, cu care preotul Cristian Dumea colaborează ca doctorand al universității ieșene de arte.


sursa: http://www.ziarulderoman.ro/

[embedplusvideo height=”552″ width=”700″ standard=”http://www.youtube.com/v/kA_aOr20cpU?fs=1″ vars=”ytid=kA_aOr20cpU&width=700&height=552&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=0&chapters=&notes=” id=”ep7432″ /]

Distribuie cu: