Loading...

Exerciții spirituale la Viișoara – [IV]

În perioada 19-24 septembrie 2021 au avut loc la Viișoara (NT) exercițiile spirituale pentru ultima serie de frați. Meditațiile au fost ținute on-line de către părintele Matteo Munari, franciscan minor de la Ierusalim.

A patra serie de exerciții spirituale a fraților franciscani conventuali la Viișoara

Distribuie cu:

Au fost zile binecuvântate în care am meditat împreună pe baza textului evangheliei după sfântul Matei, capitolul 18. Meditațiile nu au fost doar exegetice, ci au avut și accente practice pentru viața noastră de credință. Itinerariul a pornit de la considerația că „cine se face mic așa cum este un copil va moșteni împărăția cerurilor”. Noi care trăim minoritatea ca valoare fundamentală a carismei franciscane avem o datorie în plus în acest sens. Apoi am meditat asupra „scandalului” (Mt 18,5-10) pe care putem să-l provocăm în comunitate dacă nu trăim după exigențele Evangheliei. Însă, nu trebuie să ne izolăm de comunitate pentru a nu deveni vulnerabili (oaia pierdută, Mt 12-14), ci trebuie să ne ajutăm unul pe celălalt prin corectarea fraternă care face parte din iubirea fraternă. Rugăciunea devine astfel sufletul vieții noastre când înțelegem să nu fim ipocriți, să nu irosim cuvinte și să eliminăm mânia și resentimentele, când învățăm să iertăm așa cum noi suntem iertați de Dumnezeu (Mt 18,21-35). De fapt milostivirea lui Dumnezeu întrece orice calcul omenesc (Mt 18,23-35). Suntem chemați așadar să transfigurăm viața noastră și a celorlalți (Mt 17,1-8).

Ne-am bucurat de o atmosferă binefăcătoare toate aceste zile celebrând sfânta euharistie, adunându-ne zilnic în adorație și la rugăciunea psalmilor, dar și împărtășind din bucuriile și încercările noastre cu celălalt. Meditațiile, două pe zi, a câte jumătate de oră fiecare, au dat ritmul acestor zile binecuvântate pentru care îi mulțumim părintelui Matteo Munari.

Frații comunității de la Viișoara ne-au slujit cu multă atenție pregătindu-ne hrana și toate celelalte necesare desfășurării exercițiilor și le mulțumim și lor din suflet.

Fie ca Domnul care ne-a chemat la viața fraternă să ne dăruiască în continuare și harul de a fi statornici în împlinirea vocației!

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Vineri, 24 septembrie 2021

Distribuie cu: