Loading...

Exerciții spirituale la Roman

În perioada 8-13 noiembrie 2020, în conventul „Sf. Francisc de Assisi” din Roman, s-a organizat un curs de exerciții spirituale, la care au participat frații comunităților franciscane conventuale din Roman, cărora li s-au adăugat și alți frați din alte convente, precum Hălăucești, Prăjești și Târgu Trotuș. Meditațiile au fost expuse de fr. Bogdan Emilian Balașcă și au avut ca temă drumul de credință al dreptului Iosif din Vechiul Testament.

Exerciții spirituale la Roman pentru frații franciscani conventuali

Distribuie cu:

Sfântul apostol Paul îi îndemna pe corinteni: „Întrucât căutați darurile spirituale, căutați să le aveți cu prisosință pentru edificarea comunității” (1Cor 14,12).

În spiritul acestui îndemn, în ciuda condițiilor actuale precare și restrictive, datorate pandemiei de covid și păstrând cu grijă măsurile de protecție cuvenite, s-au desfășurat zilele de reculegere din conventul de la Roman.

Ajutați de programul propus de părintele relator, încă din seara primei zile a exercițiilor, care a inclus pe lângă reflecțiile zilnice, un timp acordat adorației și rugăciunii comunitare, frații participanți au putut să se dedice mai mult timp meditației, dialogului cu Dumnezeu, discernământului spiritual, rugăciunii comunitare și, în general, vieții interioare și spirituale.

În acest sens, istoria și figura dreptului Iosif din Vechiul Testament, pe care fr. Bogdan le-a evidențiat în cadrul meditațiilor, au constituit atât un stimulent, cât și un îndrumar de credință, întrucât ele sunt paradigmatice în orice timp și pentru oricine dorește să parcurgă un drum de credință autentic.

Acestora li s-au adăugat interpretările, recomandările, întrebările și povețele pertinente, simple și realiste ale părintelui relator, care au favorizat interiorizarea, trăirea „prin Duh” și „purtarea potrivit Duhului” (cf. Gal 5,25) pe tot parcursul zilelor de reculegere.

Acestea s-au încheiat vineri, 13 noiembrie, cu celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii în capela mare a Institutului de către fr. Damian Pătrașcu, Ministru provincial. Așa cum se obișnuiește, la încheierea exercițiilor spirituale, fr. Damian a acordat celor prezenți și binecuvântarea finală, cunoscută drept „a lui Aron” (cf. Num 6,24-26), cu Sfânta Cruce.

Un gând de mulțumire înălțat bunului Dumnezeu și tuturor fraților implicați în organizarea și bunul mers al acestor zile de har și binecuvântare!

Pace și bine!

Distribuie cu: