Loading...

Editura Serafica: Crucifixul de la San Damiano

La Editura Serafica a apărut, de curând, cartea Crucifixul de la San Damiano. Frumosul dar al lui Dumnezeu, de Fr. Iulian Ghiurca, OFMCap.; Format 10,2/18; pagini: 168; preț: 14 lei.

Fr. Iulian Ghiurca - Crucifixul de la San Damiano

Distribuie cu:

Lucrarea tânărului Iulian Ghiurca își propune să evidențieze argumentul iconografic cu privire la Cristos Isus răstignit, care constituie, de fapt, Prototipul icoanei.

În textul de față, autorul lasă să se observe cu ușurință că arta sacră este înțeleasă în lumina învățăturii Sfintei Treimi și a Întrupării. Dumnezeu, în marea sa iubire față de om, l-a trimis pe Fiul său, Isus Cristos, care întrupându-se a devenit om ca și noi toți, prin aceasta voind să sfințească materia. Am spune noi că arta sacră conciliază dualitatea dintre materia creată și spirit. Pentru a evita idolatria în venerarea icoanelor, sfântul Ioan Damaschin spunea: „Nu mă închin materiei, ci Creatorului materiei, Celui care a devenit materie pentru mine, care a dorit să locuiască în materie și, prin ea, ne-a adus mântuirea.

Această cercetare este un compendiu valoros al descoperirii frumosului din icoana „Crucifixul de la Sfântul Damian”, operă ce cuprinde o mare parte a identității și spiritualității franciscane. Tânărul Iulian, frate franciscan capucin, autorul acestei lucrări, dă dovadă de maturitate și de seriozitate în cercetare și abordare a unei tematici, cum este în cazul de față „Crucifixul de la Sfântul Damian”.

În cartea de față, autorul ne vorbește despre importanța și sensul unei opere de artă sacră, ne trimite cu gândul la scena biblică, unde Isus intră în Ierusalim, iar fariseii, indignați, îi spun să potolească mulțimea ce îl aclama, însă El le răspunde: „Vă spun: dacă ei vor tăcea, vor răcni pietrele” (Lc 19,40). Autorul ne aseamănă și pe noi cu unul sau altul dintre personajele din scena relatată. Astăzi, în diferite țări, fariseii raționalismului, puterii și politicii constrâng creștinii la tăcere. În această tăcere își ridică vocea arta sacră.

Observăm că, în zilele noastre, mulți oameni vizitează frecvent sălile muzeale și bisericile, ca să privească cu atenție operele de artă sacră, să se lase apoi „priviți” de ele și să se simtă pătrunși de imensul izvor al vieții, de comuniunea sfinților, care vine de la Tatăl și se întoarce la Tatăl.

De aceea, arta sacră este, fără dubiu, asemănătoare rugăciunii lui Isus, chiar și Sfintei Liturghii. Papa Ioan al XXIII-lea, de exemplu, vorbind despre icoana Maicii Domnului, a lui Vladimir, ne-a indicat-o ca fiind cea care ne însoțește spre vederea lui Dumnezeu și mijlocește pentru unitatea creștinilor. Ne dorim ca această carte să devină o posibilă punte de dialog și întâlnire între creștini.

***

Crucifixul de la San Damiano. Frumosul dar al lui Dumnezeu
Fr. Iulian Ghiurca OFMCap., Editura Serafica, 2016; ISBN 9786067700428; 10,2/18 cm; 168 pp.; 14 lei.

***

În limita stocului disponibil, cartea poate fi procurată prin comandă:
prin poștă: Editura Serafica, str. Teiului, 20; 611047 – Roman (NT);
prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com;
prin telefon: 0741.120.321 (Orange); 0785.222.017 (Telekom mobil); 0233.744.611 (Telekom fix);
prin website (online): www.edituraserafica.ro

Distribuie cu: