Loading...

Conferinţa „Ioan Paul al II-lea”

Joi, 16 mai 2019, cu două zile înainte de aniversarea a 99 de ani de la naşterea lui Karol Wojtila, în sala de conferinţe a Hotelului Roman, s-a desfăşurat conferinţa cu tema „Ioan Paul al II-lea, un papa care a schimbat istoria”, o tema de actualitate, evenimentul având loc cu două săptămâni înainte de vizita papei Francisc în Romania.

Roman: Conferinţa "Ioan Paul al II-lea, un Papă care a schimbat istoria"

Distribuie cu:

Momentul omagial a început cu o scurtă biografie în imagini realizată de pr. prof. dr. Sebastian Diacu, prezentând câteva elemente fundamentale ale pontificatului papei Ioan Paul al II-lea.

Invitatul serii a fost pe măsura importantei subiectului, Senior jurnalist la Departamentul Casa de producţie Televiziunea Romana, Titi Dincă, cunoscut ca realizatorul şi redactorul TVR al emisiunii „Viaţa spirituală”.

Pentru cei prezenţi, a fost o bucurie să cunoaştem un romaşcan, la care, dincolo de profesionalismul jurnalistic, am putut descoperi şi o bogată formare teologică. Fost elev al Seminarului teologic de la mănăstirea Neamţ, început în anul alegerii ca papă a lui Ioan Paul al-II-lea, absolvent al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, domnul Titi Dincă este doctor în teologie şi mai apoi membru în Comisia pentru Dialog Inter-religios al Consiliului Ecumenic al Bisericilor – Geneva-Elveţia. Aceasta i-a permis să însoţească munca desfăşurată cu spiritul unui creştin care e martorului unor evenimente care au scris istoria lumii. Continuând, am avut parte de un interesant joc de memorie, să privim o fotografie veche, cu un personaj din trecut, în tandem cu o fotografie a papei Ioan Paul al II-lea. Putem observa cu uşurinţă că orice fotografie a papei ni se pare actuală, vie, că aparţine prezentului, a unui personaj ce trece dincolo de timp.

Pe tonul ce te menţinea atent, cu un discurs bine documentat şi în stil prietenos, cu amintiri din viaţa personală, invitatul ne-a împărtăşit bucuria întâlnirii cu distinsul şi îndrăgitul papă, „simbol al perenităţii” cum îl mai numeşte pe papa Ioan Paul al II-lea, într-una din vizitele făcute în vederea unei filmări, la Castel Gandolfo, reşedinţa de vară a papei. Gesturile spontane ale papei şi dialogul scurt care a avut loc au imprimat în memoria invitatului umanitatea lui Ioan Paul al II-lea, stilul prietenesc al discuţiei, dar şi dorinţa de a afla care este situaţia prin care trece ţara noastră au fost amănunte care completat personalitatea unui papă atât de iubit de toţi oamenii.

Firul evocării nu a putut omite deschiderea suveranului pontif faţă de dialogul inter-religios, fiind iniţiatorul întâlnirii cu liderii marilor religii la Assisi 1986, într-un efort comun pentru construirea unei păci durabile în lume.

În spiritul reconcilierii, putem încadra şi vizita papei Ioan Paul al II-lea în Romania, un moment cu totul deosebit şi deloc întâmplător, dacă ţinem cont de contextul războiului din Bosnia.

Dincolo de faptul că pentru câteva zile, întreaga lume urmărea vizita unui artizan al păcii la câţiva kilometri de un conflict deschis, pentru românii adunaţi în vederea slujbei din Parcul Izvor a fost un moment de înaltă trăire spirituală şi de comuniune frăţească, încununat de acel strigat de „unitate!” care va străbate istoria.

Întrebările nu puteau omite personalitatea şi stilul papei Francisc, aşa cum îl percep ambientele media, mesajul lui pentru întreba lume şi nu în ultimul rând, pregătirile ce au loc în vederea vizitei papei Francisc în România.

În încheiere, părintele Ionuţ Amărinei, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Milchisedec Ştefănescu” din Roman, ne-a împărtăşit câteva impresii despre papa Ioan Paul al II-lea.

Evenimentul a fost întregit de două momentele lirice.

Primul moment liric a fost din creaţia lui Ioan Paul II-lea, „Invocaţie. Chemarea către omul care a devenit trup al istoriei”, de Daniel Mîrţ, şi „Cântec despre Dumnezeu ascuns”, de Teodor Adrian Cârjă, elevi în clasa a XII-a, la Seminarul Teologic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman.

A doilea moment liric a fost realizat de Asociaţia culturală „Gong”, coordonator Cătălina Bostan, care ne-au prezentat două momente de poezie religioasă: unul în interpretarea lui Stafi Karin, cu poezia „Ariciul”, din volumul „Poezii cu iz de filocalii”, cel de-al doilea Carina Mihăilă cu poezia „Christos a înviat”.

Din împărtăşirile care au dat culoare şi frumuseţe acestui eveniment, „pontifex” (om de legătură, al dialogului) şi „fin observator al vieţii” sunt două metafore care au caracterizat ministerul petrin al lui Ioan Paul al II-lea, surprinse de profesionalismul jurnalistic, dar şi de trăirea spirituală a domnului Titi Dincă, metafore pe care Dumnezeu le poate transforma în principii călăuzitoare pentru a transforma istoria pe care o scriem.

***

Astăzi, 18 mai, se împlinesc 99 de ani de la naşterea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, o personalitate marcantă,…

Publicată de Academia Historico-Juridico-Theologica Petru Tocanel pe Sâmbătă, 18 mai 2019

Distribuie cu: