Loading...

Deschiderea Capitulului General

Assisi, la început de drum. Drumul este calea pe care suntem chemați să o parcurgem împreună, capitularii celui de-al CCII-lea Capitul General al Fraților Minori Conventuali. Suntem 91 de frați cu drept de vot și 39 de frați cu diferite misiuni, în vederea bunei funcționări a Capitulului.

Un început bun înseamnă jumătate de drum făcut

Distribuie cu:

Calea a început de departe, din comunitățile de proveniență, unde ne-am rugat și ne rugăm pentru ca Domnul să ne inspire să luăm deciziile cele mai bune pentru fraternitatea noastră. Cu acest spirit al comuniunii am plecat înspre Assisi, cei mai mulți dintre noi făcând o scurtă etapă la Roma. Organizatorii au dat dovadă de multă pricepere, de iubire fraternă și de rigoare organizatorică.

Fiind 130 de frați, iar Sacrul Convent neavând camere suficiente pentru toți, chiliile sunt în diferite locuri: Franciscanum, CEFID, Domus Pacis, Rivotorto, ceea ce presupune un du-te-vino de două-trei ori pe zi, pe jos sau cu microbuze. E frumos să vezi frați de toate culorile pe străzile strâmte ale orașului păcii, Assisi, purtând în inimă dorința de bine pentru Ordinul nostru și pentru cei încredințați nouă în rugăciune.

Deschiderea oficială a Capitulului a avut loc sâmbătă, 18 mai 2019, la ora 16.30, în a cărei primă sesiune am fost instruiți de echipa organizatoare, cu privire la buna funcționare a mijloacelor de comunicare, pregătite pentru noi în magnifica Aula Papală din Sacrul Convent.

Duminică, 19 mai 2019, ne-am întâlnit în aceeași Aulă Papală pentru o zi de reculegere, ținută de cardinalul Luis Antonio Tagle, din Filipine, care ne-a vorbit despre „Profeție și misiune” (în meditația de dimineață) și despre „Profeție și misiune în contextul schimbărilor Bisericii” (în meditația de după amiază). Împreună ne-am bucurat și de împărtășirea Cuvântului la sfânta Liturghie, în Bazilica inferioară.

În meditațiile sale, cât și la predică, cardinalul Tagle a insistat pe bucuria trăirii și a predicării Cuvântului, spunând printre altele că omilia nu este un moment pentru „siesta sacră” a ascultătorilor, ci pentru a trezi lumea cu entuziasmul predicării. În acest sens, spunea cardinalul, Biblia nu este un instrument pentru a manipula lumea, ci pentru împărtășirea Cuvântului cu cei pe care îi întâlnim în slujirea noastră pastorală, încercând să nu îndepărtăm oamenii de Dumnezeu, ci să ne apropiem de ei prin intermediul trăirii Cuvântului.

Schimbările Bisericii necesită un răspuns adecvat, posibil doar în măsura în care începem schimbarea în noi înșine, așa cum a făcut sfântul Francisc, în contextul schimbării sociale și ecleziale din timpul său: a dat un răspuns adecvat prin schimbarea propriei atitudini față de Cuvântul divin, pus, în cele din urmă, ca bază a Regulii Fraților Minori: a trăi Evanghelia, în castitate, ascultare și fără nimic propriu. În contextul difuzării inteligenței artificiale, prin intermediul internetului, cardinalul propune trezirea inteligenței emoționale, a empatiei față de cei din jur, a comunicării directe. Subtil și cu o profundă gentilețe, predicatorul ne-a provocat prin anumite întrebări, precum: când ne pregătim să alegem pe cineva care să anime Biserica, ce fel de inteligență căutăm în acea persoană?

Un început bun înseamnă jumătate de drum parcurs. Tocmai acesta pare să fie sentimentul fraților în ziua de reculegere, ceea ce presupune a fi o bună premisă pentru o evaluare eficace a vieții Ordinului Fraților Minori Conventuali, care începe mâine, luni, cu citirea relațiilor Ministrului general, fr. Marco Tasca, și a fraților care au avut oficii în Ordin, în mandatul care tocmai s-a încheiat.

Album Foto:

Distribuie cu: