Loading...

Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate

Duminică, 7 februarie 2021, la sanctuarul marian de la Cacica a fost mare sărbătoare: noi, persoanele consacrate din zona Bucovina, ne-am întâlnit pentru a celebra a XXV-a Zi Mondială dedicată celor care şi-au oferit întreaga viaţă slujirii lui Dumnezeu şi aproapelui.

Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina

Distribuie cu:

Au participat: Fraţii Minori Franciscani Conventuali care au în custodie sanctuarul de la Cacica, surori din Congregaţia „Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot”, care activează în zona Bucovina, surorile din „Congregatio Jesu” din Rădăuţi, Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret şi Surorile „Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii” din Botoşani.

Cu mare căldură, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv, ne-a deschis porţile sanctuarului şi ale parohiei şi a susţinut o conferinţă. Au urmat Sfântul Rozariu şi Sfânta Liturghie care a fost celebrată de pr. Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iaşi. Au concelebrat pr. Ciprian Antălucă, decan de Bucovina, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv, şi pr. Sebastian Cochior, OFMConv. Pr. Mitică Baltag, OFMConv, a slujit în scaunul de spovadă.

În conferinţa susţinută, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv, a subliniat valoarea persoanei umane în general şi a persoanei consacrate în mod special. Fiecare dintre noi este preţios în ochii lui Dumnezeu, deoarece suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui. În fiecare dintre noi sălăşluieşte imaginea divină, fapt ce ne conferă demnitate şi valoare. Când uităm acest lucru ne dispreţuim pe noi înşine şi pe semenii noştri. Trebuie să învăţăm zi de zi să privim cu ochii lui Isus şi să vedem dincolo de aparenţe, căci „Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ochi, Domnul, însă, se uită la inimă” (1Sam 16,7). Aşa cum Isus a văzut în vameşul Matei un viitor ucenic devotat şi în păcătoasa Maria Magdalena o viitoare creştină fidelă, la fel şi noi trebuie să privim la potenţialul persoanei de lângă noi şi să o preţuim pentru adevărata sa valoare: este fiul/fiica Tatălui pentru care Domnul nostru Isus Cristos şi-a dat viaţa pe cruce.

La predică, pr. Egidiu Condac, reprezentantul PS Iosif Păuleţ, ne-a transmis salutul şi preţuirea episcopului diecezei noastre şi a subliniat cât de importantă este rugăciunea pentru naşterea şi susţinerea vocaţiilor. Evanghelia din această duminică ni-l prezintă pe Isus care se roagă într-un loc retras, după o zi în care a vindecat multe persoane şi a predicat. Acelaşi lucru trebuie să îl facem şi noi: rugăciunea şi meditarea cuvântului Domnului să ocupe un loc special în fiecare zi. Acestea sunt hrana care ne întăreşte şi ne alimentează în desfăşurarea activităţilor noastre. Totodată trebuie să ne amintim că noi, persoanele consacrate, suntem semne ale iubirii lui Dumnezeu şi că avem misiunea de a transmite speranţa, mai ales în aceste timpuri de suferinţă în care am experimentat cu toţii fragilitatea condiţiei umane: „Dragi persoane consacrate, în aceste timpuri de fragilitate şi suferinţă prin care trece omenirea, noi, persoanele consacrate, să ne dorim să-l vestim pe Cristos speranţa lumii cu mai multă pasiune. Lumina, care vine de la Dumnezeu Unul şi Întreit, izvorul oricărei chemări, ne dă curajul de a întrezări, în orice situaţie pe care o trăim noi sau cei de lângă noi, amprenta frumuseţii lui Dumnezeu” (Din Mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Vieţii Consacrate 2021 a Oficiului pentru Viaţa Consacrată).

Mulţumim bunului Dumnezeu pentru milostivirea sa nemărginită manifestată nouă în viaţa cea de toate zilele şi mulţumim Sfintei Fecioare Maria, modelul fiecărui consacrat.

Mulţumim comunităţii franciscane din Cacica pentru disponibilitatea manifestată în organizarea acestui eveniment. Domnul să răsplătească înmiit eforturile depuse.

Mulţumim PS Iosif Păuleţ pentru atenţia pe care o manifestă faţă de persoanele consacrate şi pr. Egidiu Condac, vicar episcopal, care ne-a transmis un frumos cuvânt de învăţătură la predică.

Mulţumim, de asemenea, tuturor persoanelor consacrate care îşi dăruiesc viaţa slujirii lui Dumnezeu şi aproapelui.

Mulţumim tuturor credincioşilor care au participat împreună cu noi la Sfânta Liturghie şi celor care în fiecare zi ne susţin cu rugăciunile lor.

* * *

Material apărut pe www.ercis.ro

Distribuie cu: