Loading...

Cacica: Inaugurarea proiectului de consolidare & renovare a Basilicii Minor

Liturghia de inaugurare prezidată de PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași

Distribuie cu:

Liturghia de inaugurare prezidată de PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași

Liturghia de inaugurare prezidată de PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași

 

Duminică, 14 aprilie 2013 a avut loc la Cacica o Sf. Liturghie prezidată de Ep. Aux. Aurel Percă, la care a concelebrat și pr. vicar provincial Lucian-Mihai Bobârnac, prin care s-a marcat începerea lucrărilor ce se vor desfășura la Sanctuarul Maicii Domnului. La celebrare a fost prezentă, pe lângă autoritățile centrale, județene și locale, o delegație din partea Statului Polonez, mai exact, din Voievodatul Podkarpacie, care va susține financiar aceste lucrări de consolidare, renovare și înfrumusețare a Basilicii Minor.

 

Cu câteva minute înainte de a începe Sf. Liturghie, credincioșii din Cacica și câțiva pelerini prezenți au întâmpinat pe Episcop, delegația poloneză și autorități în fața bisericii. La începutul celebrării pr. rector și paroh, Romuald Bulai, a făcut cunoscută tuturor bucuria acestui eveniment:

La data de 16 iulie 1903, în ziua Maicii Domnului a Scapularului, sub deviza „In Te Mater speravi”-În Tine Mamă mi-am pus încrederea, au început lucrările construcției bisericii iar după un an și trei luni în ziua de 16 octombrie 1904 a venit din Polonia o numeroasă delegație de episcopi, preoți, si reprezentanți ai autorităților civile pentru a participa la sfințirea și consacrarea acestei mărețe biserici, perlă a localității noastre, a Bucovinei și a întregii țări.

La construcția acestei biserici au contribuit localnicii, toate minoritățile din Bucovina de la acea vreme, de asemenea au venit foarte multe donații de la credincioșii din Polonia, dar și din partea autorităților civile ale imperiului Austro-Ungar.

Părintele paroh Ioan Pârțac de fericită amintire, de mai bine de 20 de ani, cu ajutorul localnicilor si sprijinul financiar al credincioșilor din întreaga dieceză a lucrat mult la consolidarea și înfrumusețarea bisericii.

Cu ajutorul Domnului Președinte a Uniunii Polonezilor din România, Ghervasen Longher, Deputat în Parlamentul României, în semn de recunoștință și pentru a rămâne mereu cu noi, pentru un frate al acestei minorități în persoana Fericitului Ioan Paul al II-lea, construim o Piață ce îi va purta numele Fericitului Papă.

Și pentru că istoria se repetă și frații nu se uită, astăzi marcăm în mod solemn începutul lucrărilor de consolidare și renovare a bisericii, în prezența Episcopului Auxiliar de Iași Aurel Percă, a preoților și credicioșilor, a autorităților locale și județene a Domnului Deputat, a Doamnei Primar, a Domnului Director a Salinei, exprimându-ne deosebita bucurie de a avea ca și acum 109 ani o delegație din Polonia, reprezentanții Voievodatului Podkarpacie, inițiatorii acestui proiect, în frunte cu Doamna Vicemareșal Anna Kowalska.

Finanțarea integrală a acestor lucrări fiind din partea Ministerului de Externe al Poloniei.

In te mater speravi! În tine Mamă sperăm!,spunea parintele Slominski invocând ajutorul Maicii Domnului, atunci când a început lucrările de construire a acestei biserici.

În tine mamă ne încredem, spunem și noi acum când începem lucrările atât de importante pentru consolidarea bisericii noastre, invocând-o pe Maica Domnului să fie mereu alături de noi și de cei care ne ajută și ne susțin.

Mulțumiri:

  • Statului Polon și întregii delegații din Polonia care asigură și sprijină realizarea proiectului;
  • Domnului Deputat Ghervasen Longher, care a atras aceste fonduri către biserica noastră și mereu ne sprijină inițiativele;
  • Domnului Vicepreședinte al Consiliului Județean, Ilie Niță pentru promovarea Sanctuarului;
  • Doamnei primar Elena Boloca pentru susținerea pe care o acordă în desfășurarea activităților noastre;
  • Domnului Corneliu Zup, Director al Salinei din Cacica pentru grija, dăruirea și implicarea în dezvolatarea Salinei care, împreună cu Sanctuarul sunt etalonul comunității noastre; a încheiat pr. Romuald.

Preasfințitul a mulțumit delegației din Polonia și a oferit d-nei vicemareșal în semn de prețuire și mulțumire o Icoană reprezentând-o pe Maica Domnului de la Cacica.

Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica

Awesome Flickr Gallery Error - Invalid signature

Distribuie cu: