Loading...

Buruieneşti: ziua recoltei – zi de recunoştinţă

Distribuie cu:

În zilele de 23-25 octombrie 2015, în parohia Sfântul Iosif Muncitorul din Buruieneşti, au avut loc mai multe evenimente înălţătoare care au edificat întreaga comunitate. Într-o atmosferă de spiritualitate și de comuniune s-a comemorat și s-a aprofundat istoria fraţilor franciscani de la începutul ordinului, începând cu viaţa Sfântului Francisc de Assisi, activitatea primilor misionari care au venit pe meleagurile noastre, precum şi istoria recentă a Ordinului Franciscan. În acest sens, comunitatea parohială, împreună cu părintelui paroh Iosif Bisoc, OFMConv. şi ceilalți preoți-fraţi care activează în parohie (pr. Iulian-Claudiu Petrea, OFMComv., pr. Iosif Amitricioaie, OFMComv., pr. Corneliu Horvat, OFMComv. și pr. diacon Iulian Robu, OFMComv.), au trăit bucuria omagierii celor 120 de ani de la înființarea canonică a Provinciei Franciscane şi a celor 25 de ani de la reorganizarea Provinciei Franciscane Sfântul Iosif din România. Comunitatea întreagă a avut bucuria de a avea un oaspete deosebit în persoana părintelui prof. dr. Sebastian Diacu OFMConv, care prin mai multe cateheze şi predici, a amintit istoria înaintaşilor noştri, modul lor de a fi vestitori ai cuvântului şi misionari ai carităţii după exemplul Sfântului Francisc de Assisi şi misiunea noastră în a primi şi a transmite mai departe bogăţia vieţii acestor oameni.

Prin expunerea din cateheze, părintele Sebastian Diacu, OFMConv. a adus în memoria copiilor, tinerilor şi credincioşilor, cunoştinţe despre istoria şi misiunea Fraţilor Franciscani Conventuali în răspândirea credinţei în dieceza de Iași şi comunitatea noastră din Buruieneşti.

Vineri seară, după celebrarea Sfintei Liturghii, a avut loc prima cateheză pentru pre-adolescenţii din clasele a VII-a şi a VIII-a, unde, prin imaginile şi fotografiile expuse, s-a putut observa mai în amănunt providența lui Dumnezeu care a fost alături de păstorii sufleteşti şi de credincioși în momentele frumoase sau dificile în istoria meleagurilor noastre. Sâmbătă, în cursul zilei, s-a continuat seria catehezelor cu copiii din clasele I-VI. Expunerea catehezei a plecat de la persoana sfântului Francisc din Assisi şi a primilor fraţi care au venit în misiune în comunităţile noastre catolice. Istoria prezentată prin imagini a captivat atenţia copiilor şi a deschis orizontul nou al cunoaşterii. În fotografiile istorice s-au putut observa detalii despre cultura şi modalitatea oamenilor care au trăit acum mai bine de 100 de ani, modul lor de a se îmbrăca în haine tradiţionale, relaţia lor cu biserica, detalii de la prima sfântă Împărtăşanie a copiilor şi altele. După Sfânta Liturghie de seară a urmat grupul adolescenților și tinerilor din comunitate, care, într-un număr mare, au prezentat interes în a aduna cunoştinţe noi de cultură generală și de a înțelege geneza comunități lor parohiale și a păstorilor ei.

Duminică, în cadrul Sfintelor Liturghii, toţi credincioşii au avut bucuria şi privilegiul să vadă, prin intermediul imaginilor expuse în biserică, și să cunoască istoria fraţilor franciscani şi exemplul lor ferm de a răspunde cu fidelitate exigenţelor timpului în a nu renunţa la credinţă şi valorile creştine catolice. Exemplul mai multor fraţi franciscani care au suferit în penitenciare i-a edificat pe toţi credincioşii prezenţi la celebrările liturgice. Multe din numele fraților franciscani foarte cunoscute, cum ar fi ep. Ioan Duma, pr. Anton Demeter, pr. Albert Petru, pr. Gheorghe Patraşcu şi mulţi alţii, au fost niște făclii aprinse pentru poporul lui Dumnezeu și ei s-au jertfit pentru binele credincioşilor, pentru apărarea credinței și pentru apărarea identității lor de frați și preoți franciscani, iar timpul purificator al pușcăriilor comuniste nu au făcut decât să le întărească și mai mult convingerea că Dumnezeu este Domnul tuturor. Pentru sacrificiul acestor fraţi, acestor eroi ai timpului nostru care au trecut prin, zile de încercare şi de har, întreaga comunitate parohială, în semn de recunoştinţă, a adus o rugăciune fierbinte şi o aducere aminte Domnului pentru tot sacrificiul lor și spre binele comunităţii din Buruieneşti.

Aceste momente binecuvântate au fost încununate duminică, 25.10.2015, – așa cum este o frumoasă tradiţie a comunităţii parohiale – cu o Sfântă Liturghie de mulțumire, drept recunoștință lui Dumnezeu și truditorilor ogoarelor, livezilor și viilor, marcând astfel ziua recoltei și ziua recunoștinței. În faţa altarului, în semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu, credincioşii au adus cele mai frumoase şi bune roade ale pământului, semn al binecuvântării lui Dumnezeu pentru anul acesta. După o vară cu rugăciuni pentru ploaie bună şi curată, după o secetă şi arşiţă care a învăluit comunitatea noastră un timp mai îndelungat, preoți și credincioși împreună au oferit lui Dumnezeu din roadele pământului, semn al recunoștinței și a grijii sale față de noi. În timpul Sfintei Liturghii, celebrată în mod solemn la ora 11.00, preoţii şi credincioşi i-am mulţumit lui Dumnezeu pentru recolta adunată în acest an, dar şi pentru recolta spirituală a păstorilor de suflete care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi azi să avem: biserici frumoase, şcoli, seminarii şi păstori după inima lui Dumnezeu. De asemenea, a fost amintită memoria părintelui Petru Ciocan, preot franciscan, un desăvârșit model de umilință și dăruire preoțească și umană.

Dumnezeu să binecuvânteze ţara noastră, Dieceza de Iași, Provincia Franciscană, familiile noastre şi comunitatea noastră! Pace şi Bine!

Pr. diacon Iulian Robu, OFMConv.

Distribuie cu: