Loading...

Bacău: Zi de formare

În ziua de joi, 16 martie 2023, la Curia Provincială din Bacău, a avut loc o zi de formare pentru frații guardiani și parohi care activează în Provincia „Sfântul Iosif” din România.

Bacău: Zi de formare pentru frații guardiani și parohi

Distribuie cu:

În jurul orei 9.30, întâlnirea se deschide cu un cântec în cinstea Sfântului Duh și salutul fratelui Damian- Gheorghe Pătrașcu, Ministru provincial. 

Părintele provincial aduce în atenția fraților un text din scrierile Sfântului Francisc de Assisi „Scrisoare către un ministru”. Părintele provincial aduce mulțumiri fraților pentru guvernarea conventelor. Ecourile despre frați din conventele din țară care ajung la sediul Provinciei sunt bune și îmbucurătoare. Deși sunt și situații delicate, frații reușesc să depășească momentele cu bine.

A continuat apoi expunerea conferinței acestei zile susținută de fratele Lucian Horlescu, responsabil cu formarea permanentă a fraților, care prezintă o temă interesantă despre „modelele și influența lor asupra gestiunii conflictelor”.

În introducere se subliniază câteva exemple de situații conflictuale și analiza lor. Cum reacționăm? De ce într-un mod sau altul? Cât de liberă este reacția noastră? Ce ne condiționează? 

Procesul de convertire înseamnă să ne simțim liberi. Multe din comportamentele, acțiunilor noastre le învățăm din copilărie. Creierul nostru acționează de multe ori fără ca noi să fim conștienți. În copilărie se învață pe cale senzorială. Viața noastră este un drum constructiv permanent. Educația ne condiționează mult în modul nostru de a acționa și de a gândi. 

Este prezentată o schemă a comportamentelor. O schemă între un copil și o figură de referință. Din primii ani ai copilăriei se dezvoltă primele trăsături ale viitorului adult. 

Rezultatul acestor interacțiuni este realizarea unui prototip, care ne face să simțim într-un fel, să acționăm și să gândim într-un mod specific, personal. 

Fără provocări nu creștem, nu progresăm. Există o disfuncție între nivelul cognitiv și gestionarea emoțiilor.

La amiază s-a celebrat Sfânta Liturghie, apoi au avut loc alte întâlniri pe grupuri mici, dar și în plen, iar frații au urmat un test psihologic după Thomas Kilmann, cu privire la gestionarea conflictelor. 

La final a luat cuvântul părintele provincial care a mulțumit tuturor fraților pentru prezență, aducând câteva informații legate de viața și bunul mers al provinciei.

​Pace și bine!

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: