Loading...

Bacău: hramul bisericii Sf. Anton de Padova, Curia provincială franciscană

Biserica Sf. Anton, Curia provincială Bacău

Distribuie cu:

Biserica Sf. Anton, Curia provincială Bacău

Biserica Sf. Anton, Curia provincială Bacău

 

Ieri, 13 iunie, la ora 18.30, în biserica „Sf. Anton de Padova” de la Curia provincială din Bacău a fost celebrată în mod solemn liturghia hramului, la care au participat circa 30 de preoţi, printre care Ministrul provincial, pr. Emilian Cătălin, şi decanul de Bacău, pr. Isidor Dâscă. Au mai participat şi fraţii novici de la Prăjeşti (BC), fraţi religioşi din diferitele convente ale Provinciei, surori de la diferite congregaţii, corul „Schola Cantorum Muşatină” din Roman, dirijat de Pr. Cristian Dumea, precum şi numeroşi credincioși din împrejurimi.

 

Celebrarea a început cu scurtă procesiune din faţa conventului spre biserică. Apoi ministrul provincial, în introducerea de la începutul Sf. Liturghii, i-a salutat pe toţi participanții, invitându-i la ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, cuvânt față de care Sf. Anton de Padova a fost adânc îndrăgostit. Lecturile au fost citite de credincioși, acompaniaţi la psalmul responsorial de cor, iar Evanghelia a fost proclamată de pr. Isidor Dâscă. În omilie pr. Ştefan Acatrinei a ținut să evidențieze nu doar ipostaza de „sfânt al minunilor” de care s-a bucurat Sf. Anton de Padova, aspect de altfel foarte preţuit de credincioşii din toată lumea, ci şi iubirea sa faţă de Sfânta Scriptură, pe care a ştiut să o cultive încă de pe vremea când era augustinian. Această dorință de cunoaștere intelectuală a lui Dumnezeu, însă, datorită unui ulterior discernământ vocațional, se transformă în nostalgia întoarcerii la Evanghelie, sentiment prilejuit de fapt de mărturia dată de primii franciscani martiri. Astfel Sfântul Anton, prin acceptarea rigorilor predicării Evangheliei, devine un instrument al înțelepciunii lui Dumnezeu și un martir al renunțării chiar și la lucrurile mărunte, așa cum prevede spiritul Regulii franciscane. Cunoscând valoarea lucrurilor mărunte, „Sfântul Minunilor” este în măsură astăzi să mijlocească pentru necesitățile oamenilor simpli, indiferent de zona lor geografică ori de religie.

Corul „Schola Cantorum Muşatină”, care în ziua precedentă a animat Sf. Liturghie din conventul „Sf. Anton de Padova” din Roman, nu numai că a încântat urechea tuturor celor care au participat la Liturghia hramului, ci, sub bagheta pr. Cristian OFMConv, a și înălțat inimile tuturora spre Dumnezeu.

După Împărtășanie a urmat ritualul binecuvântării copiilor și al crinilor, moment emoționant fie pentru cei mici, cât și pentru cei mari, care, cu florile de crin înălțate spre cer, și-au deschis inimile către Dumnezeu, cerându-i, prin mijlocirea Sfântului Anton, protecție și ajutor.

La sfârșitul celebrării pr. Alexandru Olaru, guardian al conventului „Sf. Iosif”, a ținut să mulțumească ministrului provincial, decanului de Bacău, celorlalți preoți din altar, fraților franciscani, surorilor din diferite congregații, corului și oaspeților prezenți la eveniment, invitându-i, apoi, pe toți să se întremeze, înainte de a porni la drum, din „pâinea” cea de toate zilele.

Fr. Adrian Măgdici OFMConv

Awesome Flickr Gallery Error - Invalid signature

Distribuie cu: