Loading...

Bacău – Curia Provincială: gazda Icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica

Distribuie cu:

Vineri, 29 noiembrie, în sărbătoarea „Toți Sfinții Ordinului Serafic”, comunitatea fraților franciscani de la Curia Provincială din Bacău și credincioșii din împrejurimi s-au bucurat să aibă în mijlocul lor pe Măicuța sfântă, Regina Ordinului Franciscan, prin prezența fizică a Icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica.

După ce am întâmpinat, cu cântări solemne, venirea Icoanei, în fața bisericii Sfântul Anton, în prezența părintelui provincial, Emilian Cătălin, a fraților din convent și a oaspeților,  s-a dat citire fragmentului evanghelic, după evanghelistul Luca, despre vizita sfintei Fecioare Maria la verişoara sa, Elisabeta: „Şi de unde mie fericirea aceasta ca să vină la mine Maica Domnului meu?”

A urmat sfânta Liturghie, prezidată de Părintele provincial, care în cuvântul de învăţătură ne-a vorbit în prima parte despre istoricul icoanei Miraculoase de la Cacica în strânsă legătură cu  icoana de la Częstochowa, iar în a doua parte despre Sărbătoarea Tuturor Sfinților Franciscani.

După predică, frații prezenți la această sărbătoare au reînnoit profesiunea lor religioasă, după cum este tradiția în această zi, la împlinirea a 790 de ani de la aprobarea scrisă a regulii de viață a Fraților Minori, de către papa Honoriu al III-lea.

Cântările de la sfânta liturghie au fost însuflețite de frații novici de la Prăjești, care au fost însoțiți de părinții lor formatori.

La sfârșitul sfintei liturghii, părintele guardian, ne-a explicat cum deseori Icoana venea în curtea noastră, atunci când frații care o însoțeau poposeau la conventul nostru, noaptea, când aveau de parcurs distanțe mai mari la întoarcerea din pelerinajul din diferite parohii. Așa i-a venit ideea de a organiza și o vizită solemnă a Icoanei Maicii Domnului, în biserica Curiei Provinciale.

Părintele Sebastian, custodele Icoanei din aceste zile, ne-a îndemnat să ne deschidem inimile la binecuvântările şi harurile aduse de Isus prin mijlocirea Mamei sale Maria şi să-i încredințăm rugăciunile noastre pentru noi, pentru cei dragi și pentru întreaga lume.

După sfânta liturghie a urmat o oră mariană pregătită de frații novici cu rugăciunea rozariului, litania lauretană și vesperele solemn.

Pentru cei care nu au avut până acum ocazia să vadă icoana, și doresc să o viziteze, mai au această posibilitate, până duminică, 1 decembrie.

Sfântă Marie, Regina Lumii, roagă-te pentru noi!

Fr. Daniel Romila

Program

Vineri

Ora 16.00 – Primirea Icoanei Maicii Domnului

Ora 16.30 – Sf. liturghie, prezidată de Pr. Prov. Emilian Cătălin

Ora 17.30 – Oră mariană, animată de frații novici de la Prăjești

Sâmbătă

Ora 10.00 – Rozariul de bucurie

Ora 10.00 – Sfânta Liturghie

Ora 11.30 – Rozariul de durere

Ora 12.00 – Îngerul Domnului

Ora 16.00 – Rozariul de slavă

Ora 16.30 – Sfânta Liturghie

Ora 17.30 – Procesiune în jurul bisericii

Ora 18.00 – Rozariul de lumină

Ora 18.30 – Începutul Adventului: aprinderea primei lumânări

Duminică

Ora 10.30 – Sfânta Liturghie, prezidată de PS. Aurel Percă

Ora 12.00 – Îngerul Domnului și binecuvântarea finală.

NB. În perioada aceasta, vor fi ocazii de spovezi.

Distribuie cu: