Loading...

Martin Benedict – gazda ieslei din Betleem

Distribuie cu:

„Vine în curând Crăciunul, Sărbătoarea Iubirii când Cuvântul Divin s-a întrupat ca pe noi să ne înalțe la Dumnezeu, deci să ne bucurăm!” Sunt cuvintele medicului preot Martin Benedict prin care ne îndeamnă la bucurie și ”veselie care aparține nu numai sufletelor nevinovate dar în egală măsură și celor căite și iertate”.

Prețuitor al vieții și mărturiei exemplare date de medicului preot Martin Benedict, artistul sicilian Roberto Vanadia a dorit să prezinte scena Nașterii Domnului în curtea casei memoriale Martin Benedict din Galbeni.

Mostrele realizate la Assisi, Palermo, Roma, Brindisi, Moscova, Sankt Petersburg, Berlin, Wolfsburg și altele, în contexte de mare valoare culturală, au fost etape fundamentale, repere de succes cu publicul și criticii de artă și astfel arta sa a câștigat un suflu internațional.

În anul 2007, confirmând ridicata valoare științifică a realizărilor sale, Comisia Patrimoniului Valorilor Spirituale, prin adoptarea Convenției UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Spiritual, a înscris în Registrul Patrimoniului Valorilor Spirituale – Cartea de Cunoștințe – Roberto Vanadia, ca singurul deținător de cunoștințe deosebite și competența necesară și indispensabilă pentru producerea de documente plastice etnografice de protejat și ocrotit ca elemente esențiale ale identității culturale siciliene.

În jurul elementului principal al Nașterii, care este focarul mesajului reprezentativ, Vanadia pune în evidență povestea umană a „comunității” marcată prin ritualuri și culte, care exprimă spiritualitatea simplă a omului, motivată de o serie întreagă de semne interpretative ce reflectă tradițiile. Reprezentarea Nașterii vine, prin urmare, setată într-un peisaj perfect recognoscibil prin care autorul conduce un dialog cu elementele: piatra, apa, focul și pământul, sculptând și modelând figuri și ambiente. În prezența operelor sale, te găsești cufundat în iureșul activităților unei comunități. Reconstruirile care animează instalațiile ieslelor artistului sunt adevărate documnete în care se pot citi istoria epocilor trecute într-o secțiune istorică a peisajelor, a costumelor, a activităților și a credinței oamenilor din zona în care trăiește.

În ieslele lui Vanadia, scenografia tridimensională, reprezentarea activităților, a meseriilor, a vieții de zi cu zi, dincolo de a celebra evenimentul extraordinar al Nașterii Divine, devin o etapă umană în măsură să trezească în cei ce se apropie dorința de a se reapropia de o bucată din istoria locală. Ieslea pe care Vanadia ne-o prezintă la Galbeni este rezultatul unui lung studiu și reprezintă în miniatură cu mare exactitate ieslea din Betleem.

Ieslea artistului Roberto Vanadia poate fi văzută la casa memorială Martin Benedict din Galbeni (com. N. Bălcescu, jud. Bacău) începând cu 8 decembrie 2013, pe toată perioada Crăciunului.

„Eu îți doresc sărbători fericite și Pruncul Isus când va veni din cer pe pământ în Sfânta Taină la Sfânta Liturghie să găsească și în inima ta puțină căldură ca să nu-i fie frig ca în ieslea din Betleem”. (Martin Benedict)

Pr. Eusebio Bejan, OFMConv.

              Afișul evenimentului poate fi descărcat de aici

Martin Benedict gazda ieslei din Betleem

Martin Benedict gazda ieslei din Betleem

Distribuie cu: