Loading...

Adevărul și autenticitatea

Miercuri, 25 septembrie 2019, a avut loc în cadrul Academiei „Petru Tocănel” de acum cunoscuta sesiune de conferințe: „Vrei să făurești istoria? Caută Adevărul!”, având ca temă a lunii septembrie „Adevărul și autenticitatea vieții în era digitală”.

„Adevărul și autenticitatea vieții în era digitală”, conferință organizată de Academia „Petru Tocănel”

Distribuie cu:

Sesiunea a fost moderată de lect. univ. dr. Mihai Gal și a avut ca invitat principal pe conf. univ. dr. Gheorghe-Ilie Fârte care a revenit în acest an pentru a ne îndruma și a ne arăta ce am putea înțelege de fapt prin adevăr și autenticitate a vieții în era digitală.

Acesta a început cu un proverb chinez care spune astfel: „Să dea Domnul să trăiești vremuri interesante!” și explică faptul că multe persoane percepeau acesta vorbă ca pe un blestem, deoarece presupunea a fi martori la multe schimbări majore la care mulți nu făceau față. Atunci când ne referim la vremurile în care trăim, noi asociem modernitatea cu emanciparea omului din mai multe perspective, cum ar fi: socială, religioasă, politică, economică și culturală. De exemplu, Biblia care, la începuturi, era la îndemâna unei minorității, a ajuns, prin apariția tiparului, văzută ca o revoluție, la îndemâna tuturor.

Astfel prin această viață digitală putem interconecta aproape orice informație, creând un unic ocean de informații, texte, sunete și imagini în mișcare. Informațiile pot fii procesate mult mai rapide decât acum câțiva ani în urmă, toate fiind la un click distanță. Trăim într-o realitate nouă și mult îmbogățită, putând învăța orice foarte repede din informațiile digitale.

În aceeași măsură, domnul profesor ne-a avertizat că sunt inegalități în „Era digitală” care trebuie acceptate pentru că altfel este văzut un om care produce și vinde cu succes față de altul care nu poate. Această eră ne oferă foarte multe oportunități și chiar ne scutește de anumite sarcini care pot fi rezolvate imediat în mediul online. Totuși există și un risc, deoarece cu cât navigăm mai mult pe internet, prin căutările noastre, pentru faptul că suntem non-stop urmăriți, devenim mai expuși, și astfel putem fi mai ușor ținte pentru anumite companii sau servicii care vor încerca, profitând de căutările noastre și în funcție de profilul nostru psihologic, să ne ofere imediat ceea ce căutăm.

Câți dintre noi au posibilitatea de a urmări o persoană în mod constant? On-line-ul ne oferă șansa să vedem ce face o persoană minut cu minut. În lumea virtuală avem și posibilitatea de a arăta în mod ascuns cum gândim cu adevărat. Ne este mai greu să mărturisim faptele noastre la spovadă decât în mediul online. Ajungem să ne creăm mai multe „fețe”, dorind să ne împlinim într-un alt mod, deoarece în mediul online nimeni nu ne constrânge să facem referință la vreo limită atunci când vrem să spunem ceva celorlalți.

În concluzie, online-ul a fost creat pentru a ne satisface nevoile de zi cu zi, dar trebuie să avem grijă ca aceste să nu ne acapareze prea mult și să ne distanțăm de relațiile cu ceilalți. Să folosim bine această resursă dar să nu depindem de ea.

Distribuie cu: