Loading...

A trecut la Domnul sr. Maria Antal

Sr. Maria Antal, aparținând comunității „Sf. Anton” din Huși a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, a trecut la Domnul în ziua de marți, 8 ianuarie 2019.

Sr. Maria Antal

Distribuie cu:

Sr. Maria s-a născut la data de 25 decembrie 1962, în localitatea Faraoani, județul Bacău, fiind primul copil din cei șapte ai soților Roza și Dumitru Antal.

Terminând școala generală, s-a pregătit profesional în București, unde a și rămas mai mulți ani, muncind și ajutându-și familia de origine. Acolo le-a întâlnit pe Sr. Gerarda Ciuraru și pe Sr. Apolonia Bosoi, care au însoțit-o îndeaproape pe drumul vocației sale în familia Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, drum început în clandestinitate, deoarece regimul comunist suprimase toate ordinele religioase existente în România la acea dată.

Tot în secret a început și formarea la viața consacrată, intrând în Noviciat pe 3 octombrie 1983. Între timp, pentru a se putea întreține, a lucrat la fabrica de țesătorie „Grivița roșie” din București, fiind un exemplu și pentru alte tinere dornice să-l urmeze pe Cristos.

A făcut profesiunea temporară în ziua de 4 octombrie 1984, tot în mod secret. Imediat după căderea comunismului, când surorile au reușit să iasă din anonimat, ea a fost una dintre primele membre ale comunității „Madre Angela” din București.

În ziua de 8 septembrie 1991, împreună cu alte surori, a făcut profesiunea perpetuă în Biserica parohială din Luizi-Călugăra. Apoi, ascultarea de voința lui Dumnezeu îi va conduce pașii la Răducăneni, Prăjești, Hălăucești, Valea Mare, Viena, și apoi, din nou în București.

În ziua de 22 mai 2002 a fost transferată la Huși, în comunitatea „Sf. Anton”, unde va rămâne până în primele ore ale zilei de 8 ianuarie 2019, când „sora moarte” îi va deschide porțile spre Împărăția bucuriei veșnice.

Toate ne amintim cu drag de Sr. Măriuca (așa obișnuiam să o numim) ca fiind o soră simplă, plină de credință și mereu senină. Avea darul de a fi veselă și reușea să îi înveselească și pe ceilalți cu glumele sale și cu jovialitatea-i caracteristică. Cânta frumos și iubea creația, mai ales animalele, lucrând cu drag pământul. Oferea zâmbetul ei tuturor celor pe care îi întâlnea. Era umilă și plină de recunoștință pentru orice mic gest pe care îl primea din partea surorilor.

Suferința care a însoțit-o în ultimii ani din viață nu a reușit să-i șteargă de pe chip zâmbetul și din inimă voia bună. Era prima în a crea o atmosferă plăcută și de sărbătoare, cu ocazia diferitelor întâlniri de formare. Iubea mult fraternitatea, surorile, căutând să stea cât mai mult împreună cu ele. Și de la spital dorea să se întoarcă cât mai repede în mijlocul surorilor ei.

Dorea mult să rămână unită cu Isus pe care îl primea în Sf. Împărtășanie, rugându-l adesea cu această rugăciune personală: „Coborându-te astăzi în inima mea, mi-ai adus mântuire. Deci, să nu se întâmple, o, Isuse, ca prin alte păcate să te alung iarăși de la mine…”

Printre amintirile frumoase pe care ni le lasă ca moștenire se află și aceste cuvinte însemnate cu mâna ei: „Cel blând nu este un om neînsemnat ci un revoluționar, deoarece merge împotriva curentului și vrea să învingă mândria prin gingășie. Aceasta este provocarea sfinților”.

Îi suntem recunoscătoare lui Dumnezeu pentru darul Sr. Măriuca, pentru că prin ea ne-a învăţat să iubim, să zâmbim și să rămânem fidele vocaţiei noastre până la sfârșit, să ne încredem total în El, să nu ne fie teamă de suferinţă şi să fim tari în credinţă!

Dragă Sr. Măriuca, îți mulţumim pentru mărturia frumoasă pe care ai lăsat-o în sufletul fiecăreia dintre noi. Fie ca din ceruri să ne privești şi să mijlocești pentru noi, pentru ca și viaţa noastră să fie o mărturie vie a lui Cristos, sărac și răstignit, pe care am decis să-L urmăm în simplitate și fraternitate.

Dumnezeu să-ți dăruiască odihnă în pacea sfinţilor Săi!

***

Liturghia înmormântării va fi celebrată sâmbătă, 12 ianuarie 2019, la ora 10.30, în Capela Surorilor Franciscane Misionare de Assisi din Valea Mare.

Distribuie cu: