Loading...

120 de ani de la Înființarea Provinciei franciscane

Distribuie cu:

Duminică, 26 iulie 2015 în biserica „Sfântul Anton” din cadrul Curiei Provinciale a Fraților Franciscani Minori Conventuali din Bacău, a fost celebrată Sfânta Liturghie de mulțumire prilejuită de Aniversarul a 120 de ani de la înființarea canonică a Provinciei „Sf. Iosif” din România, odată cu emiterea decretului Congregației „De Propaganda Fide”, la 26 iulie 1895. Înfiinţarea Provinciei franciscane în România era o încununare a activităţii şi sacrificiilor misionare ale franciscanilor după o perioadă de peste 600 de ani.


La Sfânta liturghie au participat numeroși frați ai Provinciei, mulți dintre ei fiind în vacanță (din: Italia, Germania, Austria, Ghana, America), persoane consacrate, frații novici, care au animat și sfânta celebrare, autorități locale și credincioși din parohiile învecinate.

După Liturghie a fost organizat un moment omagial, cu o prezentare istorică succintă retrospectivă a celor 120 de ani, susținută de pr. Sebastian Diacu, OFMConv., apoi au fost binecuvântate 38 de plăcuțe comemorative în memoria fraților care au fost în închisorile comuniste care vor fi aplicate pe cei 38 de stâlpi de pe gardul din fața Curiei provinciale.

Prin acest eveniment aniversar am comemorat trecutul și înaintașii noștri, misionari străini și frați români deopotrivă, care au plănuit viitorul Provinciei Franciscane, au sperat, au trudit, au suferit și s-au rugat pentru ca noi să putem și astăzi să ne mărturisim credința în Dumnezeu și să trăim ca vrednici urmași ai Sfântului Francisc de Assisi.

Îți mulțumim, Doamne Dumnezeule Atotputernic, pentru că tu conduci istoria și viața noastră, și te rugăm să fii mereu ocrotitorul vieții noastre, al viitorului nostru și certitudinea mântuirii de veci.

 

 

Fr. Daniel Romila, OFMConv.
Secretar provincial

Distribuie cu: