Loading...

Viața înseamnă împletire

Viața va înflori dacă vom construi punți peste diviziuni. O știu bine cei din mica localitate sardă Ulassai, unde în anii ’80, artista Maria Lai a realizat un monument pentru cei vii cu aproape treizeci de kilometri de panglică albastră.

© Ana Maria Serrano / Getty Images

Distribuie cu:

La începutul anilor ’80, primarul din Ulassai, o mică localitate din Sardinia, i-a cerut unui artist local, o femeie pasionată de tradițiile zonei, să realizeze un monument pentru eroii căzuți în război. Maria Lai, acesta este numele ei, se gândește și face o contrapropunere: un monument pentru cei vii. Ideea ei este genială și provocatoare; pleacă de la întrebarea: ce anume ne ruinează viețile, ce anume ne împiedică să intrăm în acea plinătate surprinzătoare și rodnică pe care numai forța vieții ne-o poate aduce? Dușmăniile, resentimentele și – chiar mai mult în acele locuri – poveștile pline de vrajbă ce alimentează certurile, separă familiile și propagă moartea între generații.

Un monument pentru cei vii necesită participarea tuturor: așa că Maria Lai, inspirată de o legendă populară locală (o fetiță ce se salvează de la alunecarea de pe munte urmând o panglică albastră ce plutea în aer) pregătește o panglică albastră de aproape treizeci de kilometri și cu ajutorul localnicilor începe să lege casele între ele. Și tocmai acolo unde exista ranchiună și dușmănii atavice, legăturile devin mai strânse, fâșiile mai mari și pâinile de comuniune sunt agățate pentru decor. Totul este apoi legat de vârful muntelui, sursă de tihnă, dar și de primejdii constante. Viața înflorește dacă vom construi punți peste diviziuni. „Viața înseamnă împletire”, pentru Maria Lai și pentru toată lumea.

* * *

Material apărut pe www.messaggerosantantonio.it

Distribuie cu: