Un „altfel” de franciscan
În cadrul temei anuale „Dincolo de diferențe… putem crea o lume fraternă?”, luni, 27 martie 2023, la Hotel Roman, ora 19.00, și marți, 28 martie, ora 19.00, la Biserica „Sfinții Petru și Paul”, invitatul Academiei „Petru Tocănel” a fost Valeriu Nicolae, jurnalist, scriitor și activist pentru drepturile omului.
Distribuie cu:
În introducerea conferinței, școlarii de la Colegiul Național „Roman Vodă” au încântat asistența cu un „buchet poetic” emoționant. Momentul liric a surprins un subiect foarte interesant și anume „timpul”. Neprețuindu-l, ajungem să ne dăm seama că n-am făcut nimic în timp ce planeta s-a rotit încă o dată.
Omenirea este foarte presată de sarcinile pe care le are de elaborat într-un timp atât de scurt, uitând de lucrurile esențiale care aduc cu adevărat fericirea. Cu alte cuvinte, ne risipim în detalii, devenind superficiali față de Creator, de Dumnezeul care ne slujește și care ne-a pus la dispoziție paradisul chiar și pe Pământ, pe care noi căutăm să-l construim pentru îngerii care nu se află la locul potrivit. Mai exact pentru cei mici, incluzând evident, în cazul nostru, copiii de etnie romă. Valeriu Nicolae este cel care construiește paradisul pentru acești copii.
Creșterea într-o familie de romi cu puține posibilități nu a însemnat o piedică în elanul său. De când era mic, avea o minte tare ageră, care avea să-i fie de folos pe mai departe. Calitățile sale l-au ajutat să obțină o bursă în străinătate, unde a reușit să-și lărgească orizonturile, să vadă cât de problematică este lumea în care conviețuim și cât de nepăsători sunt oamenii, în general, și față de copii, în special.
Într-o vizită la un centru de copii a văzut condițiile nefavorabile în care trăiau și modul indiferent de abordare al părinților: uneori copiii fiind văzuți doar ca sursă de venit. Cum de cele mai multe ori, copiii erau uitați de părinți, Valeriu Nicolae a avut ideea de a avea grijă de acești copii la sfârșit de săptămână. Acest lucru a funcționat o perioadă, până când i-a ieșit în cale o oportunitate. I s-a oferit o casă la un preț foarte bun și a decis ca acolo să-i găzduiască pe copii. A reușit să strângă un număr considerabil de voluntari care s-au implicat în realizarea proiectului „Casa Bună”. Un proiect care funcționează și astăzi ajutând copii de etnie romă din Ferentari, București.
*
Mai multe imagini puteți vedea aici.