Loading...

Solemnitatea Sf. Iosif, patronul Conventualilor din România

Distribuie cu:

Ordinul franciscan are o devoțiune particulară pentru Sfântul Iosif, patronul Bisericii universale. În acest sens, Constituțiunile Ordinului specifică: «Frații să venereze și să imite pe Sfântul Iosif patronul Ordinului, admirabil exemplu de viață religioasă».

Provincia „Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria” din România, în ziua de 19 martie 2015, a sărbătorit și a venerat virtuțile Sfântului Iosif prin liturghia solemnă, celebrată în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman de către ministru provincial Emilian Cătălin.

În jurul altarului au fost prezenți părinții profesori, formatori, și preoți din parohiile învecinate. La această celebrare a mai luat parte, persoane consacrate, frații novici și mulți credincioși.

Un alt moment semnificativ a fost și lansarea de carte ce a avut loc după sfânta Liturghie. Cărțile au fost publicate de Editura Serafica: 40 de ani, timp de iubire și har. Cugetări religioase rimate, scrisă de Pr. Mihai Afrențoae, și Repere istorice în muzica sacră și documente magisteriale, scrisă de Pr. Cristian Dumea.

Părintele provincial Emilian Cătălin în omilia sa a conturat imaginea Sfântului Iosif ca protector al Provinciei franciscane. Un protector caracterizat de „discreție”, în reflecția teologică care scoate în relief mai mult virtuțile sale. Provincia franciscană trăiește acest moment evocativ a împlinirii 120 de ani de existență și a 25 de ani de la redeschiderea provincie franciscane. Astfel că părintele provincial, i-a îndemnat pe toți frații să privească trecutul cu recunoștință, să privească în trecutul istoric pentru a vedea cum Dumnezeu a lucrat pe aceste meleaguri. Să trăiască prezentul cu pasiune în prezența lui Dumnezeu; să privească viitorul cu speranță, și a privi viitorul cu speranță înseamnă să se încreadă în puterea lui Dumnezeu fiind ancorați în credință. În cuvântul de învățătură, i-a îndemnat pe frați să trăiască în spiritul evangheliei, să fie trăitori ai evangheliei prin faptele lor. Să trăiască comuniunea prin apartenența la provincie, și să fie profeți care să strălucească în mijlocul lumii și să arate lumii calea chiar dacă vor ajunge pe cruce.

Pentru a caracteriza această solemnitate a Sfântului Iosif, părintele provincial Emilian Cătălin, a caracterizat contextul eclezial în care ne aflăm. Părintele subliniază faptul că noi trăim acum timpul pontificatului Papei Francisc care prin programul care l-a lansat „bucuria evangheliei”, ne spune foarte clar să ieșim din noi și să mergem la periferiile societății. Deoarece Papa Francisc afirmă că „Biserica este un spital de urgență”. Părintele provincial asemenea Romanului Pontif a adresat aceeași invitație: „Noi trebuie să ducem lumii un mesaj de speranță. Într-o societate tot mai deprimantă trebuie să ducem bucuria evanghelică, bucuria de a fi creștini. În această tonalitate, persoanele consacrate sunt invitate în acest an 2015, să dea deșteptarea din letargia spirituală pentru ca lumea să vadă că noi suntem fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai împărăției cerurilor”.

La încheiere predicii părintele provincial își exprimă dorința ca: «Sfântul părinte Francisc și patronul Sfântul Iosif să ne ajute să creștem în identitatea de frați minori conventuali, și să dăruim României și nu numai, Europei și întregii lumi, din bogăția spiritualității franciscane în aceste locuri, să-i cerem lui Dumnezeu harul să fim profeți ai zilelor noastre, iar provinciei și tuturor fraților le doresc să crească și să înflorească, vivat crescat floreat ad multos annos».

***

În cea de-a doua parte, după Sfânta Liturghie solemnă, a avut loc lansarea de carte organizată de Editura Serafica în colaborare cu Institutul Teologic Franciscan, Departamentul de Muzică al Academiei „Petru Tocănel” și Liceul Teologic Franciscan. După ce au luat cuvântul Pr. conf. univ. dr. Pătrașcu Damian, rectorului Institutului, și Pr. Emilian Cătălin, Ministru provincial, au urmat prezentările celor două cărți, moderator fiind prof. Ioan Dămoc.

Cartea, 40 de ani, timp de iubire și har. Cugetări religioase rimate, scrisă de Pr. Mihai Afrențoae, a fost prezentată publicului de Pr. lect. univ. dr. Bernadin Duma. Acesta a reliefat principalele tematici și faptul că această carte ne invită să descoperim viața și valorile omului. Cartea: «pleacă de la idea biblică, exprimată de psalmist: „Numărul zilelor anilor noștri ajunge la șaptezeci, iar pentru cei în putere, la optzeci, însă, în cea mai mare parte, nu sunt decât trudă și chin, pentru că trec repede și noi ne ducem” (Ps 90/89,10), precum și dintr-o oarecare observare existențială, s-au vărsat fluvii de cerneală în încercarea de a da nume experiențelor trăite la ceas de vârstă medie, ce poate oscila între 35-45 de ani. Există multe cărți cu această tematică, unele dintre ele le-am citit și m-au ajutat să întâmpin cu încredere vârsta medie, dar sursa inspirației cărții ce v-o prezint: 40 de ani, timp de iubire și de har. Cugetări religioase rimate, reprezintă propria trăire. Deși de mic copil simțeam muza versurilor, nu i-am dat importanță, însă chiar în anul în care am împlinit patruzeci de ani, explozia rimelor s-a revărsat în gândurile pe care vi le propun spre savurare».

Potrivit, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, lucrarea: Repere istorice în muzica sacră și documente magisteriale, scrisă de Pr. Cristian Dumea, reprezintă o istorie a cântului gregorian cu trecerea sa prin toate momentele de vârf ale muzicii europene, consemnate în documente oficiale, în materie de muzică, având, astfel, în linii generale, şi o istorie în practica şi evoluţia cântului liturgic în cadrul cultului catolic, dar şi naşterea miselor, oratoriilor, a tuturor genurilor şi formelor de artă adevărată.

Fr. Mihai Percă

Distribuie cu: