Loading...

Sensul vieţii consacrate

A-l lua ca model pe sfântul Iosif – în spirit de ascultare faţă de papa Francisc, care a dedicat un an tatălui purtător de grijă a lui Isus. Asemenea sfântului Iosif care nu a putut înţelege pe deplin misterul Întrupării lui Isus în Maria, dar l-a acceptat, tot astfel trebuie să fim şi noi în măsură să acceptăm dificultăţile lumii actuale, care continuă să fie invadată de pandemie, chiar dacă nu reuşim să înţelegem sensul acesteia. Aceasta este esenţa mesajului pe care membrii Conferinţei Episcopale din Croaţia l-au transmis preoţilor, călugărilor şi călugăriţelor, cu prilejul Zilei Vieţii Consacrate, care se celebrează în data de 2 februarie, mesaj publicat pe situl episcopatului croat.
Episcopii croaţi: Exemplul sfântului Iosif şi sensul vieţii consacrate

Distribuie cu:

În document, episcopii croaţi fac o reflecţie asupra celor petrecute în ultimul an. „Suntem încă martori ai unei pandemii care a afectat întreaga omenire şi care a schimbat semnificativ modul de viaţă, felul de a ne întâlni şi chiar modalitatea celebrării misterelor lui Cristos” – scriu păstorii diecezelor din Croaţia, amintind că multe persoane s-au îmbolnăvit şi numeroşi concetăţeni croaţi au murit, printre ei aflându-se şi persoane care şi-au dedicat viaţa lui Dumnezeu. 

„Mai mult” – continuă episcopii croaţi – „ţara noastră a fost lovită de cutremure devastatoare, mai întâi în Zagreb şi în împrejurimi, apoi în Petrinja, Sisak şi Glina. Multe persoane au rămas fără adăpost şi s-au înregistrat numeroase victime. În aceste situaţii, am asistat la solidaritatea exprimată de persoane consacrate şi laici din întreaga lume. Deşi comunităţile lor au fost adesea afectate de astfel de probleme, nu au încetat să-i ajute pe alţii.”

Mesajul membrilor episcopatului croat, prilejuit de Ziua Vieţii Consacrate, face referire şi la enciclica papei Francisc „Fratelli tutti”, evidenţiind chemarea adresată persoanelor consacrate de a avea mereu privirea îndreptată spre Domnul, de a-l urma şi imita, acceptând necazurile care vin.
Dacă Sfântul Părinte cere „fraternitate mondială”, persoanele consacrate nu pot rămâne indiferente faţă de această chemare – se subliniază în mesaj – explicându-se că este necesară recunoaşterea ca membrii ai comunităţii de fraţi şi surori şi participarea la aceiaşi vocaţie şi misiune spirituală. O astfel de viaţă de fraternitate, trăită cu spirit de iubire şi altruism, are puterea misionară de a da mărturie despre Evanghelie.  

Succesiv, mesajul episcopilor croaţi face trimitere la figura sfântului Iosif, amintind că am intrat deja în Anul sfântului Iosif, stabilit de papa Francisc prin scrisoarea apostolică „Patris corde”.  

Episcopii croaţi adresează persoanelor consacrate îndemnul de a urma exemplul sfântului Iosif, punându-se în slujba celorlalţi şi acceptând cu încredere misterul vremurilor pe care le trăim şi dificultăţile care apar, după modelul sfântului Iosif care a acceptat misterul Întrupării lui Isus şi misiunea Fecioarei Maria, chiar dacă nu le-a înţeles pe deplin.

* * *

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: