Loading...

Scrisoarea Sfântului Francisc adresată fratelui Leon

scrisoarea_catre_frate_elia

Scrisoarea Sfântului Francisc adresată fratelui Leon – 10 lei

În lucrarea Scrisoarea Sfântului Francisc adresată fratelui Leon. Elemente pentru o formare franciscană, autorul, părintele Ioan Lupu, își propune să sublinieze unele trăsături ale formării franciscane, pornind de la textul autograf prezentat în titlu.

Aruncându-ne privirea asupra titlului lucrării, am putea crede că ea se adresează unui grup aparte de persoane, anume fraților franciscani. Dar, după lecturarea cărții, vom descoperi sfaturi utile pentru viața cotidiană, mai ales în ceea ce privește relația dintre părinți și copii, deși autorul nu își propune în mod evident acest obiectiv.

Cartea este structurată în trei capitole „care unesc trei perspective într-o unică cheie interpretativă caracteristică abordării de tip formativ”. Primul se concentrează asupra fundalului teologic și contextual al Scrisorii adresate fratelui Leon. Al doilea prezintă o variantă de interpretare psiho-pedagogică, ce poate fi de folos în munca de formare a celor ce vor să îmbrățișeze un stil de viață consacrată sau în abordarea educației copiilor din partea părinților. Pe aceeași linie continuă și ultimul capitol, subliniind figura lui Francisc – formator, evidențiind mesajul formativ al scrisorii și punctând asupra orizontului libertății ca aspect esențial în formare/educație, atât în ceea ce îl privește pe cel care este format/educat, cât și în ceea ce privește formatorul/educatorul.

Autorul nu are pretenția de a oferi un tratat despre formare sau educație. Acest fapt se poate observa și din formatul studiului și numărul de pagini. Lucru îmbucurător, de altfel, pentru că face accesibilă lucrarea tuturor cititorilor. Veți descoperi noi nuanțe ale figurii Sfântului Francisc de Assisi, mai cu seamă în ceea ce privește modalitatea sa de a se relaționa cu frații, paradigmă a relaționării perfect valabilă și astăzi. În acest sens veți avea posibilitatea de a găsi sfaturi utile și de a vă regăsi în ele.

***

Scrisoarea Sfântului Francisc adresată fratelui Leon. Elemente pentru o formare franciscană
Pr. Ioan Lupu, OFMConv., Editura Serafica, 2017, ISBN 9786067700527, 10,2/18 cm; 98 p., 10 lei

Distribuie cu: