Loading...

Roman: Formare Permanentă – a doua serie –

Miercuri, 13 noiembrie 2024, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, s-a desfășurat a doua sesiune de formare permanentă pentru frații Provinciei, la care au participat 40 de frați. Întâlnirea a fost moderată de Pr. Cristian Dumea, vicar provincial, avându-l ca invitat pe domnul Alois Gherguț, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Scopul acestei zile de formare a fost de a reflecta asupra importanței formării permanente, în contextul provocărilor actuale din domeniul social și pastoral, în care frații sunt implicați.

Roman: A doua sesiune de Formare Permanentă

Distribuie cu:

Întâlnirea a început la ora 9:30 cu un cântec de invocare a Duhului Sfânt și cu salutul părintelui vicar provincial adresat celor prezenți.

A urmat expunerea tematică susținută de domnul profesor Alois Gherguț, cu titlul: „Formarea continuă: provocări și contextualizări”. Această expunere a abordat mai multe aspecte urgente din societatea actuală cu care Biserica și preotul se confruntă direct sau indirect, precum: criza familiei și a căsătoriei, globalizarea și migrația, ateismul, secularizarea, denigrarea imaginii Bisericii, post-pandemia și tehnologia, consumul de narcotice, homosexualitatea și noile ideologii de gen.

Pentru a face față acestor provocări, capacitatea de adaptare a preotului sau fratelui de astăzi la realitățile și transformările societății este esențială. Această adaptare presupune găsirea unei modalități echilibrate, înțelepte și asumate de construire a unei relații sănătoase și eficiente cu credincioșii laici, atât la nivel comunitar, cât și individual. Astfel de relații trebuie să se bazeze pe cunoaștere reciprocă autentică, dialog, empatie și sprijin moral, implicare, acceptarea necondiționată a celuilalt și colaborare, cu o atenție specială acordată fiecărei persoane, precum și pe lupta cu propriile limite, stereotipuri și prejudecăți.

La sfârșitul expunerii, domnul profesor Alois Gherguț a lansat fraților două întrebări generale de lucru cu privire la dificultățile și limitele întâmpinate de preot sau frate în relația cu credincioșii laici din parohie, precum și care sunt posibilele schimbări pe care le poate face acesta pentru a ameliora și dezvolta această relație.

După o scurtă pauză, între orele 11:00 și 12:00, frații au avut ocazia de a discuta și de a adresa întrebări domnului profesor invitat pe baza celor prezentate în expunerea sa.

La ora 12:10, frații s-au reunit în capela Institutului pentru a celebra împreună Sfânta Liturghie, prezidată de părintele vicar provincial, care a ținut și cuvântul de învățătură bazat pe prima lectură din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Tit.

A urmat prânzul oferit de comunitatea fraților din Roman. După prânz, la ora 14:00, frații s-au reunit în grupuri de lucru pentru a răspunde la cele două întrebări propuse de domnul profesor Alois Gherguț. La ora 15:00, frații s-au reunit în plen pentru a împărtăși în sinteză ideile și impresiile rezultate. Părintele vicar provincial a punctat anumite concluzii și totodată a invitat frații care au o experiență mai mare și mai bogată în pastorație să prezinte eventuale probleme și dificultăți pe care le întâmpină la nivelul provinciei sau în comunitățile pe care le păstoresc.

Întâlnirea s-a încheiat cu salutul fratern al Vicarului Provincial, care a mulțumit tuturor fraților pentru participare și le-a urat mult succes și inspirație în îndeplinirea îndatoririlor lor în comunitate și în Biserică.

Distribuie cu: