Loading...

Roman: Comemorarea fericitului Ioan Duns Scotus

Distribuie cu:

 

Fericitul Ioan Duns Scotus

Fericitul Ioan Duns Scotus

Ordinul Franciscan a comemorat în ziua de 8 noiembrie, memoria fericitului Ioan Duns Scotus, renumit filozof şi teolog, aparţinând culturii filozofice medievale de inspiraţie franciscană.

Facultatea de Filozofie „Ioan Duns Scotus,” a Institutului Teologic Romano-Catolic din Roman, a sărbătorit ziua patronului în cadrul unei sfinte liturghii, prezidată de către pr. lect. univ. dr. Mihai Gal, decanul acestei facultăţi. Alături de acesta au concelebrat şi preoţii din cadrul institutului.

Părintele Mihai Gal, la începutul sfintei liturghii evocă rolul pe care l-a avut Scotus în apărarea dogmei Neprihănitei Zămisliri, potrivit căreia Fecioara Maria a fost ferită de păcatul originar. Împreună cu Scotus putem transmite lumii de astăzi un mesaj marian, faptul că nu ne putem mântui fără a accepta harul lui Dumnezeu precum a făcut Sfânta Fecioară Maria.

În cadrul omiliei pr. asist. univ. Virgil Blaj a schiţat portretul „Doctorului Subtilis,” contextul istoric şi cultural, unde s-a format acest filozof şi distins teolog. Scotus se remarcă prin scrierile sale prin sfinţenia vieţii, pietatea mariană, iubirea pentru Cuvântul Întrupat, caracterul umil precum cel al Sfântului Francisc şi îl propune ca „Defensor Fidei,” al Bisericii de astăzi.

Un alt aspect surprins a fost raportul dintre credinţă şi raţiune care nu se află în conflict în abordarea scotistă. Efortul pentru cunoaştere şi credinţa se pot îmbina armonios şi asemenea fericitului Ioan Duns Scotus, i-a îndeamnat pe studenţi ca studiul lor să fie susţinut de rugăciune.

Ioan Duns Scotus s-a născut în 1266 în Scoţia. La 17 martie 1291 a fost sfinţit preot. A studiat la Oxford, Cambridge şi Paris, sub îndrumarea unor importanţi maeştri.. În anul 1303 s-a deschis lupta dintre regele Franţei, Filip cel Frumos, şi Papa Bonifaciu VIII. Scotus a fost expulzat din Franţa pentru că a susţinut interesele papale. Între anii 1303-1304 a predat la Oxford şi s-a întors la Paris în anul 1304. În tot acest timp Duns Scotus, cunoscut şi sub numele de „Doctorul subtil” a desfăşurat o impresionantă activitate ca maestru şi scriitor. În 1307 s-a transferat la Koln, unde a continuat să predea. A murit în acelaşi oraş la 8 noiembrie 1308, la vârsta de circa 42 ani. Papa Ioan Paul II, l-a declarat fericit la 20 martie 1993.

 

 

Fr. Mihai Percă

Distribuie cu: