Loading...

Roman, 15-20 feb.: capitulul provincial al conventualilor din România

Distribuie cu:

capitol_porv

În perioada 15-20 februarie 2016, Provincia “Sfântul Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România se reunește în cel de-al XXI-lea Capitul provincial ordinar.

Capitulul este întâlnirea călugărilor dintr-o anumită regiune și se organizează regulat. Conform Constituțiilor Ordinului, Capitulul provincial se desfășoară o dată la patru ani și este autoritatea principală a Provinciei. Frații reuniți în Capitul se îngrijesc de binele Provinciei, verificând viața și activitățile fraților ei la lumina Evangheliei, a Regulii, a Constituțiilor, a Statutelor generale, a Statutelor provinciale, a Proiectului șesenal al Ordinului, a Proiectului Cvadrienal al Provinciei și a învățăturii Bisericii.

Gazda Capitulului este Conventul „Sf. Francisc de Assisi” din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman. Participă 41 de delegați aleși dintre cei 258 de frați cu profesiune solemnă, cărora li se adaugă, cu drept de vot, fr. Marco Tasca, Ministrul general al Ordinului și fr. Cesar Essayan, Custodele provincial de Orient și Țara Sfântă. La Capitul vor participa ca invitați și cei doi frați care au efectuat vizita canonică în Provincie, ca delegați ai Ministrului general: fr. Joaquin Agesta, Asistentul general pentru Federația Miniștrilor Provinciali din aria mediteraneană (FIMP) și fr. Maurizio di Paolo, Procuratorul general și Reprezentantul legal al Ordinului.

Conform programului stabilit, în primele trei zile vor fi prezentate cca 30 de rapoarte: a Asistentului general, a Ministrului provincial, a Custodelui provincial, a Economului provincial, ale comisiilor și ale diferitelor responsabilități și activități care se desfășoară la nivelul Provinciei. După aceasta se trece la alegerea Ministrului provincial și a tuturor acelora care, după normele proprii, trebuie să desfășoare slujirea autorității, proiectează drumul Provinciei pentru următorii patru ani și încearcă să găsească soluțiile adecvate acelor probleme pe care Capitulul le va considera oportune.

Un moment important îl va constitui alegerea Ministrului provincial, care va avea loc, joi, 18 februarie, prin votul direct al tuturor fraților, urmând ca, vineri, 19 februarie, să fie aleși noii consilieri ai Ministrului provincial, Vicarul provincial și Secretarul provincial.

Sâmbătă, 20 februarie 2016, se va celebra o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de Episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, PS. Aurel Percă, la sfârșitul căreia se va încheia și prima parte a Capitulului, urmând ca cea de-a doua parte a Capitulului provincial ordinar să aibă loc în perioada 20-25 iunie 2016.

 

Fr. Daniel Cătălin Romila
Secretar provincial

Distribuie cu: