Loading...

Pelerinajul un gest mântuitor

Priorul Enzo Bianchi, pelerinajul este unul dintre gesturile mântuirii.

Enzo Bianchi

Distribuie cu:

Mântuirea este dată de Isus Cristos, prin rugăciune, gesturi, iar unul dintre aceste gesturi este pelerinajul. Așa a încheiat priorul Enzo Bianchi, întemeietorul comunității monastice din Bose, Piemonte, fascinanta sa reconstituire a pelerinajului în istoria creștinismului, din antichitate până în zilele noastre.

Există mai multe etape care trebuie luate în considerare atunci când se decide plecarea într-un pelerinaj. Prima etapă – subliniază Bianchi – este cea a pregătirii: momentul în care scopul este definit, există o pregătire spirituală, dar și una materială, hotărând de pildă să facem pelerinajul pe jos, lucrul cel mai indicat. Pe măsură ce călătorim putem observa lucrurile aflate în jurul nostru, urmărindu-le cu atenție, și contemplându-le.

A doua etapă o reprezintă plecarea. E nevoie să ne pregătim bagajele: cu cât bagajul este mai lejer, cu atât drumul va fi mai ușor; nu este necesar să purtăm cu noi lucruri multe care să ne facă să ne pierdem „bagajul minții”. Pe drum este indicat să cunoaștem pe alții, să ne hrănim cu ceea ce vom găsi în locurile prin care trecem, și nu cu lucrurile prevăzute de acasă.

Pelerinajul – spune Bianchi – înseamnă să călătorim, nu doar să ne deplasăm dintr-un loc în altul, nu e nevoie, bunăoară, să ajungem cât mai repede posibil la destinație, trebuie să trăim acele momente, să le savurăm, să dăm timpului timp.

 (traducere din limba italiană de fr. Carol-Daniel Sabău)

***

Material apărut pe www.sanfrancescopatronoditalia.it

Distribuie cu: