Loading...

Pregătiri pentru pelerinajul bolnavilor la Cacica

Sanctuarul romano-catolic de la Cacica

Distribuie cu:

Sanctuarul romano-catolic de la Cacica

Sanctuarul romano-catolic de la Cacica

 

Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, în colaborare cu Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica şi parohiile Diecezei de Iaşi organizează pelerinajul anual al bolnavilor la Cacica, în ziua de 11 mai, ca o anticipare pentru Ziua Bolnavului în Dieceza de Iaşi, declarată pentru ziua de 13 mai.

 

 

Programul pelerinajului:

 • 9.30-10.00: Sosirea pelerinilor

 • 10.00: Ritualul de primire solemnă a pelerinilor şi celebrarea penitenţială

 • 10.30: Recitarea sfântului Rozariu;

 • 11.00: Sfânta Liturghie urmată de rugăciuni speciale către Sfânta Fecioară pentru bolnavi

 • 13.00-14.00: Prânzul din pachetele proprii

 • 14.00: Adoraţia euharistică şi binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament

 • 14.45: Plecarea spre casă.

Mai multe informaţii se pot obţine de la dr. Gema Băcoanu (tel. 0745/465752), Sergiu Ungurianu (tel. 0747/131839), de la pr. Romuald Bulai, rector al sanctuarului din Cacica (tel. 0722/400146) şi pr. Laurenţiu Dăncuţă (tel. 0721/565663).

În scrisoarea Oficiului pentru Pastoraţia Sanitară, trimisă preoţilor din Dieceza de Iaşi ca pregătire a acestui pelerinaj, se mai precizează:

„În Dieceza noastră a devenit deja tradiţie ca în această zi bolnavii să nu fie însoţiţi doar cu o rugăciune, ci să fie purtaţi în pelerinaj spre Cacica, spre Sanctuarul Maicii Domnului. A fi alături de cei bolnavi, a-i însoţi, înseamnă a pune în practică mesajul lui Isus, după exemplul bunului Samaritean: «Mergi şi fă şi tu la fel!»: trebuie să avem forţa de a trăi zilnic o atenţie concretă, asemenea Samariteanului Milostiv, faţă de cel care este rănit în trup şi în spirit, faţă de cel care cere ajutor.

Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, ne cheamă şi anul aceasta în pelerinaj spre Maria, Mama noastră, pentru a ne arăta preţuirea faţă de persoanele aflate în suferinţă. Anul acesta vom anticipa pelerinajul bolnavilor pentru ziua de sâmbătă, 11 mai 2013, facilitând astfel participarea şi implicarea mai multor persoane. Astfel, în ziua de 11 mai cei bolnavi însoţiţi de cei dragi, sub coordonarea preoţilor din parohie, a persoanelor consacrate şi a personalului medical, sunt aşteptaţi la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica.

Este important să se precizeze că ţinând cont de decretul dat de Penitenţiaria Apostolică cu sediul la Roma, în solemnitatea Convertirii Sfântului Paul, la 25 ianuarie 2013, privind acordarea de indulgenţe speciale cu ocazia celei de-a XXI-a Zile Mondiale a Bolnavului, toţi participanţii la acest moment de rugăciune, toţi credincioşii cu suflet într-adevăr căit, vor putea obţine indulgenţa plenară – şi chiar să o aplice pentru sufletele credincioşilor răposaţi – dacă vor participa cu evlavie la ceremonia celebrată în Sanctuar şi vor recita Tatăl nostruMărturisirea de credinţă în orice formă legitimă şi orugăciune către sfânta Fecioară Maria.

În acest sens, vă rugăm:

 • să organizaţi la nivel parohial pregătirea bolnavilor care să participe la pelerinajul diecezan al bolnavului de la Cacica;

 • pe cât este posibil, să fie selectaţi bolnavii care deţin cărucioare medicale, pentru a uşura participarea lor la celebrări;

 • să organizaţi deplasarea spre Cacica;

 • să transmiteţi bolnavilor cu probleme speciale să se asigure că au tratamentul medicamentos cu ei;

 • să fiţi sensibili la această acţiune diecezană şi să organizaţi rugăciuni speciale în biserica parohială pentru bolnavii care nu pot să se deplaseze la Cacica, deoarece în această zi se celebrează la nivel diecezan Ziua Bolnavului;

Pentru aceeaşi zi, invitaţia călduroasă de a participa la pelerinaj este adresată şi personalului medical catolic al Diecezei de Iaşi. Prin prezenţa lor, medicii, asistenţii medicali, personalul auxiliar medical, sunt chemaţi să contribuie la consolidarea comuniunii cu cei care suferă”.

Pr. Laurenţiu Dăncuţă
sursă: http://ercis.ro

Distribuie cu: