Loading...

OFS: Exerciții spirituale

În perioada 20 – 22 iunie 2024, la casa ecumenică din Onești, s-au desfășurat exercițiile spirituale pentru franciscanii seculari avându-l ca îndrumător pe părintele Cristian Blăjuț OFMConv., asistent spiritual național al Ordinului Franciscan Secular din România.

Exerciții spirituale pentru franciscanii seculari la Onești

Distribuie cu:

Programul a început cu celebrarea penitențială, posibilitate de spovezi și colocvii, cu îndemnul să petrecem mai mult timp cu noi, în tăcere cu Domnul. Duhul Sfânt ne va încărca inima cu tot ceea ce este bun și frumos. Iar scopul acestor exerciții spirituale a fost convertirea inimii, pentru ca Dumnezeu să ne poată transforma. Să luăm în serios Cuvântul Evangheliei, să ne iubim unii pe alții așa cum ne-a iubit Cristos și să ne iertăm unii pe alții așa cum ne-a iertat El.

În meditațiile care au urmat părintele Cristian, ne-a vorbit despre virtuțile teologale: credința, speranța și iubirea, ca să putem urma învățătura Sfintei Evanghelii. 

Prima meditație: CREDINȚA – este fundamentul vieții fiecărui creștin. Toți creștinii să se apropie de Sfânta Scriptură, să-l cunoască pe Dumnezeu, pentru ca să fie siguri că viața lor este o viață de credință. Pentru a fi credincioși trebuie să aibă loc o întâlnire cu Cristos. 

A doua meditație: SPERANȚA – este rodul credinței, un mare dar de care avem nevoie, ca să putem trăi experiențele noastre, să putem trece prin viață. Să ne punem încrederea în Dumnezeu, care nu ne va dezamăgi și să învățăm să ne încredem în El, să înțelegem voința lui iar în momentele de dificultate să ne amintim de Dumnezeu. 

A treia meditație: IUBIREA – este rodul speranței. Dumnezeu este iubire! Iubirea este îndelung răbdătoare, iubirea este binevoitoare, nu este invidioasă, iubirea nu se laudă, nu se umflă. Ea nu se poartă necuviincios, nu caută ale sale, nu se mânie, nu ține cont de răul primit. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.(1Cor. 13, 4-7)

A patra meditație: DE LA EVANGHELIA VIEȚII LA O VIAȚĂ DE EVANGHELIE(Const. OFS art.4). Regula și viața franciscanilor seculari este aceasta: a observa evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după exemplul Sf. Francisc din Assisi, care a făcut din Cristos inspiratorul și centul vieții sale cu Dumnezeu și cu oamenii [1Cel 18.115]. Cristos, darul Iubirii Tatălui, este calea spre El, este adevărul în care Duhul Sfânt ne introduce, este viața pe care El a venit să ne-o dăruiască în abundență (In 3,16; 10,10; 14,4). Franciscanii seculari să se angajeze, pe lângă aceasta la o citire profundă a Evangheliei, trecând de la Evanghelia vieții la o viață de Evanghelie (cf. AA 30,8).

Fiecare dintre noi trăiește o experiență personală de viață în care Evanghelia prinde contur și dă un sens și un răspuns la setea noastră de Dumnezeu și de frumos. Să ne gândim la Sf. Francisc… viața sa înainte de convertire… totul era un vis și o dorință de glorie, să ne gândim la toate încercările lui de a deveni cavaler, la timpul petrecut în închisoare, la felul în care el vedea frumusețea persoanelor și a lucrurilor create, toate acestea nu prezintă decât viața normală a fiecărui om, care nu pune Evanghelia pe primul loc și fundament al vieții sale și nu ascultă chemarea Evangheliei…

În acest fel de viață ca a lui Francisc la un moment dat apare chemarea Evangheliei care produce o ruptură (spune Francisc FF 110), care împarte viața în două: primul moment înainte de a simți chemarea și al doilea moment trăirea chemării care însemnă un drum continuu de convertire spre o altă Viață diferită de prima.

În Regula OFS-ului ne este sugerată o metodă: citirea frecventă a Evangheliei. Dacă eu citesc frecvent Evanghelia, atunci Evanghelia intră, este asimilată de viața mea și viața mea capătă culoarea Evangheliei. Eu, la scoală Cuvântului, învăț cum Dumnezeu privește, iubește, acționează, și în Duh, privesc, iubesc și acționez în aceeași manieră.

Am mai avut bucuria de a merge în această perioadă și la sanctuarul Fericitul Ieremia Valahul, unde ne-am rugat pentru noi și fraternitate și am participat la devoțiunea Sfintei Cruci și Sfânta Liturghie.

Exercițiile spirituale s-au încheiat sâmbăta, 22 iunie, cu Sfânta Liturghie și masa de prânz. Îi mulțumim din inimă părintelui Cristian Blăjuț, pentru disponibilitatea și dragostea cu care ne-a însoțit și ne-a vorbit în timpul acestor zile. 

Laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru aceste zile de exerciții spirituale care sperăm că vor aduce rodul lor în sufletele noastre. 

Pace și bine!

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: