Loading...

Nisiporești, loc de spiritualitate

În marea sa bunătate, la începutul creaţiei, Dumnezeu a întins din loc în loc, pe întreaga întindere a pământului, locuri cu ape vindecătoare de tot felul, păduri cu vegetaţie luxuriantă, ba chiar şi aer diferit, toate acestea în folosul omului, mai ales al celor bolnavi care, atunci când au mai mare nevoie, se deplasează în aceste clinici naturale şi, urmând indicaţiile medicului, se îngrijesc de propria sănătate trupească.

Nisiporești, o nouă staţiune spirituală pe harta României

Distribuie cu:

Acelaşi lucru l-a făcut Creatorul nostru şi pentru sufletul omului, aşezând peste tot staţiuni spirituale, unde putem merge cu toţii pentru a ne întări şi a face tratament în interiorul sanctuarelor unde Dumnezeu este prezent prin sfinţii săi. Există unele mai cunoscute, unde merg milioane de oameni în fiecare an, ca de exemplu Lourdes, Fatima, Guadalupe, Padova etc., dar şi unele mai mici, aşa cum putem întâlni în ţara noastră: Cacica, Iaşi, Miercurea Ciuc, Bucureşti, Oradea, Satu Mare şi multe altele.

În aceste rânduri, vreau să prezint tuturor credincioşilor noştri, dar şi tuturor oamenilor de bunăvoinţă, o staţiune destul de recent apărută, un loc în care deja mulţi oameni au mers în pelerinaj şi şi-au îngrijit atât sufletul, cât şi trupul. Este vorba de staţiunea-sanctuar din localitatea Nisiporeşti, situată în nord-estul Moldovei, lângă faimosul şi celebrul Hanu Ancuţei, pe drumul european spre Suceava, la o distanţă de 25 km de Roman. Aici, într-un sat cu oameni gospodari, ospitalieri şi evlavioşi, veţi putea întâlni staţiunea în care este prezentă fericita Veronica Antal, fecioară şi martiră care, la vârsta de numai 23 de ani, în ziua de 24 august 1958, şi-a dat viaţa pentru Cristos, apărându-şi sfânta curăţie în faţa violenţei unui agresor. Imediat din acel moment, dar mai ales în ultima vreme, multă lume a mers în pelerinaj la această clinică şi s-a tratat la mormântul ei, obţinând mult ajutor din partea lui Dumnezeu prin mijlocirea fericitei Veronica.

Nu există zi în care vreun tânăr sau vreo tânără, alteori grupuri întregi de tineri voioşi, copii zglobii şi bătrâni împovăraţi de ani, dar bogaţi în virtuţi şi în înţelepciune, mame şi taţi cu familii frumoase, veniţi din toate colţurile ţării, să nu rezerve câte ceasuri, ba chiar zile uneori, pentru a trece pragul lăcaşului frumos şi încăpător. Intră păşind în linişte şi, trecând prin spatele mormântului care păstrează moaştele fericitei Veronica, ating racla şi îi încredinţează ei bucuriile şi poverile ce le poartă; se roagă cu lacrimi fierbinţi pentru ei şi pentru cei dragi ai lor, pentru sănătate şi înţelegere în căsnicie, pentru păstrarea curăţiei copiilor lor, pentru credinţă şi răbdare, pentru ajutor la examene şi vindecarea de diferite boli, pentru capacitatea de a-şi ierta duşmanii, şi pentru multe alte necazuri care îi lovesc.

Tot în această staţiune pot apela cu încredere la vreun preot care le ascultă cu blândeţe spovedania, descărcându-se astfel de tot balastul inutil şi dăunător pe care-l au în suflete. Nu numai, dar pe lângă spovadă, credincioşii au posibilitatea şi să fie ascultaţi de preoţi, fie povestind bucuriile şi viaţa lor de fiecare zi, fie cerând sfat cum să creadă mai mult în Dumnezeu sau cum să înfrunte necazurile prin care trec. Se întorc astfel la casele lor încărcaţi sufleteşte, mai liniştiţi, şi mai curajoşi să meargă înainte pe drumul credinţei.

Prezentăm acest popas duhovnicesc, această staţiune spirituală, numai din dorinţa de a face bine, deoarece sfinţii semănaţi pe drumurile vieţii noastre de Dumnezeu sunt o invitaţie continuă la sfinţenie, iar fericita Veronica care, în floarea vârstei, la numai 23 de ani, a sigilat viaţa ei de credinţă cu martiriul sângelui, în timpurile grele ale comunismului, este unul din aceşti sfinţi, şi doreşte să împărtăşească curajul ei tuturor celor care vor îndrăzni să meargă să o viziteze. Fericita Veronica le va prezenta rugăciunile şi durerile în faţa lui Dumnezeu şi va mijloci pentru toţi har peste har.

Anul pastoral 2019, dedicat tinerilor de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, pe urmele fericitei Veronica Antal, este un alt motiv pentru care paşii multor credincioşi ar trebui să se îndrepte spre acest colţ binecuvântat din Grădina Maicii Domnului.

Fericită Veronica, roagă-te pentru noi!

 

Distribuie cu: