Loading...

Luncani: Exerciții spirituale anuale

Ca în fiecare an, frații studenți, împreună cu echipa formativă, au trăit experiența câtorva zile de comuniune mai profundă cu Dumnezeu, în cadrul exercițiilor spirituale din perioada premergătoare Săptămânii Sfinte și solemnității Învierii Domnului nostru Isus Cristos. Exercițiile spirituale s-au desfășurat în perioada 6-11 aprilie 2022 la Mănăstirea Carmelitană din Luncani, predicator fiind părintele Adrian-Sorin Giurgi OFMConv.

Luncani: Exercițiile spirituale anuale ale fraților studenți

Distribuie cu:

Întrucât tema din acest an formativ este „Carisma franciscană conventuală” și meditațiile propuse în aceste zile au fost în sintonie cu proiectul formativ comunitar, respectiv: „Experiența de viață, de convertire și de credință a sfântului Părinte Francisc”.

Plecând de la cuvintele: „Eu mi-am făcut partea, pe a voastră să v-o arate Cristos”, rostite de sfântul Francisc în apropierea morții sale, părintele relator ni l-a prezentat pe fondatorul nostru în continua sa căutare a voinței lui Dumnezeu. Mereu tulburat și neliniștit din cauza diferitelor gânduri, în rugăciune, luptând cu sine, nu înceta să caute la Dumnezeu răspunsul la întrebările sale: „Cine ești Tu, Doamne? Cine sunt eu?”; „Care este Voința Ta?”. În cadrul meditațiilor au fost atinse mai multe aspecte ale vieții Seraficului Părinte după care să ne ghidăm și să ne confruntăm: „Cum îl vedea el pe Cristos și cum îl vedem noi?”; „Care era relația lui cu Dumnezeu și care este relația noastră?”; „Cum se raporta el la Evanghelie și la Cuvântul lui Dumnezeu și cum ne raportăm noi?”; „Ce tip de relație avea cu aproapele și cum o trăim noi?”; „Dorința lui de a sluji, de a se umili și de a lupta cu sine și dorința noastră”.

Privind la modul în care Francisc și-a „făcut partea” și asumându-ne atitudinea lui de căutare, întrebările sale, precum și disponibilitatea sa de convertire continuă, am fost invitați și noi să descoperim ce vrea Dumnezeu de la noi, care este „partea noastră”, atât la nivel personal, cât și ca frați minori conventuali în timpurile noastre. Iar ca ajutor spiritual ne-au fost propuse mai multe rugăciuni ale sfântului Francisc dintre care și cea  rostită în fața Răstignitului din biserica „Sfântul Damian”: „Preaînalte și gloriosule Dumnezeu, luminează întunericul inimii mele, dăruiește-mi credință dreaptă, speranță convinsă, iubire perfectă, înțelegere și cunoaștere, Doamne, ca să împlinesc sfânta Ta poruncă. Amin.” Alte ajutoare, în drumul nostru de căutare și aprofundare, au constat în diferite texte biografice și scrieri ale sfântului Părinte Francisc și fragmente din Sfânta Scriptură relevante pentru traseul de credință pe care l-a parcurs acesta.

Bineînțeles din programul zilnic nu au lipsit momentele de rugăciune personală și comunitară, care au constat în Oficiul Divin, Sfânta Liturghie, Sfântul Rozariu, Adorație și Calea Sfintei Cruci. Ascultarea reflecțiilor părintelui predicator și meditațiile personale pe baza acestora au avut un loc privilegiat. Un element nou în acest an a fost posibilitatea împărtășirilor și discuțiilor spirituale între noi, pentru care a fost rezervată perioada de după cină până la Completoriu, restul zilei fiind petrecut în tăcere.

La ultima Sfântă Liturghie, ne-am bucurat de prezența Ministrului provincial, fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, care ne-a transmis susținerea și încrederea sa, și ne-a îndemnat, plecând de la cuvântul Sfintei Evanghelii, să fim persoane cărora „să ne pese” de voința lui Dumnezeu și de nevoile oamenilor.

La finalul acestor zile îi mulțumim bunului Dumnezeu și binefăcătorilor noștri care au făcut posibile aceste zile de har, ca și pentru vremea bună care ne-a permis să ne bucurăm de primele semne ale primăverii. Îi mulțumim, mai apoi, părintelui relator Adrian-Sorin Giurgi pentru disponibilitatea și reflecțiile împărtășite.

Un gând de mulțumire se îndreaptă către comunitatea carmelitană care ne-a primit și ne-a tratat, ca de fiecare dată, cu multă grijă și prietenie.

Dumnezeu să facă să crească și să aducă rod tot ceea ce a semănat în noi în aceste zile!

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Luni, 11 aprilie 2022

Distribuie cu: