Loading...

Lumea are nevoie de profeți

”Lumea are nevoie și astăzi să vadă în discipolii Domnului profeți, persoane curajoase și statornice în a răspunde vocației creștine”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” duminică, 3 februarie 2019, cu câteva minute înainte de a începe vizita de trei zile în Emiratele Arabe Unite.

Papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” din 3 februarie 2019

Distribuie cu:

”Lumea are nevoie și astăzi să vadă în discipolii Domnului profeți, persoane curajoase și statornice în a răspunde vocației creștine”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” duminică, 3 februarie 2019, cu câteva minute înainte de a începe o călătorie apostolică de trei zile în Emiratele Arabe Unite. ”În mai puțin de o oră”, a spus pontiful la finalul alocuțiunii, ”voi pleca pentru o călătorie scurtă dar importantă în Emiratele Arabe Unite. Vă rog să mă însoțiți cu rugăciunea voastră”.

Făcând un comentariu la evanghelia duminicii (Lc 4, 21-30), a patra din timpul liturgic de peste an după calendarul roman sau latin, pontiful a amintit episodul din viața lui Isus de la sinagoga din Nazaret. Atunci a ieșit la suprafață ”stupoarea concetățenilor săi văzând că unul din sat, «fiul lui Iosif» (v. 22), pretinde că este Cristos, trimisul Tatălui”. Considerându-l unul dintre ei, îi cer să facă minuni și la Nazaret, după cum a făcut în satele din jur.
Papa Francisc: «Dar Isus nu vrea și nu poate să accepte această logică pentru că nu corespunde planului lui Dumnezeu: Dumnezeu vrea credința, ei vor miracole, semnele; Dumnezeu vrea să-i mântuiască pe toți, iar ei vor un Mesia în avantajul lor».

Pentru a ilustra logica lui Dumnezeu, a continuat pontiful, ”Isus aduce exemplul a doi mari profeți din vechime, Ilie și Elizeu, pe care Dumnezeu i-a trimis să vindece și să salveze persoane non evrei, din alte popoare, dar care și-au pus încrederea în cuvântul său”. În cele din urmă, ”admirația din primul moment s-a schimbat într-o agresiune, într-o răzvrătire împotriva lui”. ”Slujirea publică a lui Isus”, a remarcat papa Francisc, ”începe cu o respingere și cu o amenințare cu moartea, paradoxal, chiar din partea concetățenilor săi”. Dar Isus, ”trăind misiunea ce i-a fost încredințată de Tatăl, știe bine că trebuie să înfrunte dificultatea, respingerea, persecuția și înfrângerea. Un preț pe care, ieri ca și astăzi, trebuie să-l plătească profeția autentică”.
Papa Francisc: «Lumea are nevoie să vadă și astăzi în discipolii Domnului profeți, persoane curajoase și statornice în a răspunde vocației creștine. Persoane care urmează «propulsia» Duhului Sfânt care le trimite să vestească speranța și mântuirea celor săraci și excluși; persoane care urmează logica credinței și nu a maniei după miracole; persoane dedicate slujirii tuturor, fără privilegii și excluziuni. Cu alte cuvinte, persoane care se deschid ca să primească voința Tatălui și se angajează să o mărturisească în mod credincios celorlalți. Să ne rugăm Preasfintei Maria ca să putem crește și să umblăm în aceeași înflăcărare apostolică pentru Împărăția lui Dumnezeu care a însuflețit misiunea lui Isus».

La saluturile finale, papa și-a exprimat îngrijorarea pentru criza umanitară din Yemen, unde a cerut ”respectarea acordurilor stabilite”, și a transmis susținerea sa pentru ”Ziua vieții” care se marchează astăzi în Italia pe tema ”Este viață, este viitor”. De asemenea, pontiful a transmis urări cordiale celor care, pe 5 februarie 2019, în Extremul Orient și în alte părți ale lumii, sărbătoresc Anul Nou lunar. În fine, a salutat copiii din asociația ”Acțiunea Catolică” din dieceza Romei, care au dat viață înainte de rugăciunea ”Angelus” manifestării ”Caravana Păcii”. Doi copii din Acțiunea Catolică au citit în prezența papei un mesaj de pace și au lansat baloane colorate spre cer.  

Primiți la final Binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc duminică, 3 februarie a.c., la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

***

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: