Loading...

Întâlnirea seminariştilor Provinciei

Sâmbătă, 13 mai 2023, Institutul Teologic Franciscan a fost gazda întâlnirii tuturor seminariștilor din casele de formare ale Provinciei Fraților Minori Conventuali din România.

Roman: Întâlnirea tuturor seminariștilor Provinciei

Distribuie cu:

Întâlnirea a început la ora 10.00 în Aula „Petru Albert”, cu intonarea unui cântec pascal, după care, luând ca punct de plecare un fragment din Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru cea de-a 60-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care a avut loc la 30 aprilie 2023, moderatorul  manifestării, pr. Virgil Blaj, rector formativ, i-a invitat pe seminariști să participe cât mai activ la programul zilei care a inclus atât activități formative și spirituale, cât și fraterne, sportive și recreative.

În prima parte a zilei, a fost evocată figura Venerabilului preot și medic Martin Benedict, în special din perspectiva trăirii vocației sale la forma de viață a Sfântului Francisc din Assisi și la Sfânta Preoție. În acest sens, pr. Eusebio Bejan, vicepostulator al cauzei de beatificare a Venerabilului, a evidențiat parcursul său educativ și vocațional, accentuând mai ales modul în care și-a îngrijit și dezvoltat, prin studiu, rugăciune, frecventare a preoților și îndrumare din partea acestora, a vocației sale de medic al trupurilor și al sufletelor, în ciuda tuturor piedicilor pe care le-a întâlnit în cale. Astfel, Venerabilul Martin este pentru seminariști și tineri în general un exemplu de conduită morală, sârguință și tenacitate în pregătirea intelectuală și spirituală, de sacrificiu și jertfă și, nu în ultimul rând, de trăire a credinței și dragostei creștine.

În completarea acestui tablou a Venerabilului, pr. Eugen Blăjuț a vorbit despre câteva calități umane și virtuți creștine pe care le-a putut vedea personal la pr. medic Martin, și care i-au marcat chiar propriul parcurs vocațional, evidențiind în special trăirea zilnică a rugăciunii, evlavia sa deosebită către Sfânta Fecioară Maria și dragostea față de semeni, mai ales de cei bolnavi, săraci și nevoiași.

Acest moment evocativ s-a încheiat cu prezentarea unui material video despre Regula scrisă de Sfântul Francisc din Assisi pentru primul său ordin, de la redactarea căreia se împlinesc anul acesta 800 de ani, realizat de fr. Emanuel Chiricheș direct din „Sacro Convento” din Assisi special pentru acest moment de formare.

După un moment de pauză, a urmat Sfânta Liturghie celebrată de Pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministru provincial, în cadrul căreia a rostit și un cuvânt de învățătură și de încurajare pentru tinerii seminariști.

Primele ore ale după-amiezii, după servirea prânzului, au fost dedicate activităților sportive, jocurilor și momentelor de fraternitate, după care, începând cu ora 17.00 toți seminariștii s-au reunit în fața institutului, unde a fost amenajată statuia Maicii Domnului, Neprihănit Zămislită, în fața căreia s-a început recitarea Sfântului Rozariu ce a continuat în curtea seminarului, urmat de Litania Lauretană, Consfințirea la Inima Neprihănită a Mariei și binecuvântarea finală cu relicva sfântului Ioan Paul al II-lea.

Mulțumim Domnului pentru darul comuniunii și pentru această zi binecuvântată! 

Pace și bine!

*

📌✨🙏Sâmbătă, 13 mai 2023, Institutul Teologic Franciscan a fost gazda întâlnirii tuturor seminariștilor din casele de…

Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe Sâmbătă, 13 mai 2023

Distribuie cu: