Loading...

Întâlnire formativă și fraternă

Joi, 4 mai 2023, la Curia Provincială din Bacău, a avut loc o întâlnire cu rol formativ și fratern pentru seminariștii aflați în formarea inițială: postulandat, noviciat și post-noviciat.

Întâlnire formativă și fraternă la Bacău

Distribuie cu:

Partea formativă a întâlnirii a început la ora 15.00, cu videoconferința ținută de părintele Giuseppe Forlai, autorul cărții „Castitate fără pudoare”, pe care frații studenți au citit-o în acest an la recomandarea părinților formatori. Această carte este de un real ajutor în înțelegerea modului în care ar trebui trăită virtutea castității.

Videoconferința pr. Giuseppe s-a concentrat pe răspunsurile date unor întrebări cu privire la castitate. Răspunsurile primite, care se găsesc în mare parte în cartea amintită, au constat în diferite îndemnuri spirituale și sfaturi practice care să ne ajute să trăim o viață de castitate. Dintre îndemnurile spirituale amintim importanța cumpătării, a capacității de a sta singuri cu Dumnezeu, a gratuității care constă în capacitatea de a face binele fără a aștepta răsplată, dobândirea unei minți senine, recunoștința pentru ceea ce ai și trăiești etc. Cele mai semnificative aspecte care ne pot ajuta să trăim castitatea sunt dorința de a trăi o viață castă și experiența învierii. Cine nu-și dorește să trăiască castitatea și cine nu a făcut experiența învierii, a trăirii darurilor Duhului Sfânt, cu greu va putea să ducă o viață castă. De aceea, am fost îndemnați se ne întrebăm asupra acestor aspecte.

Dintre sfaturile practice amintim stabilirea unui timp și a unui scop atunci când vine vorba de utilizarea dispozitivelor mobile prin care avem acces la internet, apelarea la ceilalți pentru ajutor, renunțarea la ele, măcar pentru un timp, pentru a învăța să trăim liberi, trăirea unui stil de viață sănătos, găsirea unui mod de a ne ruga la nivel personal care să ne aducă mulțumire, bucurie interioară etc.

După videoconferință, grupându-ne doi câte doi, am discutat și am împărtășit pe baza celor ascultate.

A doua parte a întâlnirii a avut un caracter fratern și de comuniune. Am discutat între noi și am împărtășit din experiențele noastre atât între noi, cei din formare, cât și cu părintele provincial și frații de la Curia Provincială. Din ziua noastră de formare nu a lipsit rugăciunea care a constat în rugăciunea Vesperelor și Litania la Preasfânta Fecioară Maria. După aceasta am continuat comuniunea în cadrul unei agape frățești cu care s-a încheiat întâlnirea formativă.

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Vineri, 5 mai 2023

Distribuie cu: