Loading...

Instituire de acoliți și lectori

În capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc duminică, 16 mai 2021, conferirea ministeriilor lectoratului și acolitatului. Acest eveniment a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii duminicale prezidată de către Ministrul provincial, fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, alături de care au mai concelebrat părinții formatori și profesori. De asemenea, împreună cu candidații s-au unit în rugăciune părinții și rudele acestora.

Instituire de acoliți și lectori la Roman

Distribuie cu:

Fiecare candidat a fost chemat pe nume de către părintele rector, după proclamarea Sfintei Evanghelii. A urmat mai apoi cuvântul de învățătură a Părintelui Provincial care le-a amintit că, în drumul vocației, e important să stea alături de Isus, să fie în umbra exemplului său, făcând referința la persoana sfântului Matia care a fost ales dintre apostoli deoarece a stat și l-a cunoscut de-a lungul vieții pe Isus. Cel mai bun exemplu prin care pot pune în practică aceasta este o apropiere tot mai intensă față de Cuvântul Divin și Sfânta Euharistie. Totodată, conform Evangheliei, nu mai sunt din lume, nu mai aparțin acesteia, deci nu cele pământești trebuie să le dirijeze viața, ci dorința de sfințire.

După predică, Ministrul Provincial a rostit asupra candidaților rugăciunile de instituire, iar aceștia s-au apropiat primind din mâinile sale fie Sfânta Scriptură, neolectorii, fie vasele sfinte, neoacolitii.

Au primit ministerul lectoratului: fr. Crăciun Narcis Gabriel, fr. Cezar Dămătăr, fr. Petruț Răzvan Emanuel. Lectorul are rolul de a proclama cuvântul Sfintei Scripturi în adunările liturgice, de a instrui credincioșii în credință pentru a primi sfintele sacramente și de a rosti rugăciunea credincioșilor din cadrul Sfintei Liturghii.

Au primit ministerul acolitatului: fr. Andrei Bejan, fr. Claudiu Blaj, fr. Claudiu Rafael Frâncu, fr. Cristian Iștoc. Acolitul are un rol special în slujirea Bisericii, izvorul și scopul slujirii sale fiind Sfânta Euharistie. Îl ajută pe preot și diacon în îndeplinirea misiunii lor. Totodată, poate să distribuie Sfânta Împărtășanie credincioșilor, chiar și celor bolnavi.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu mulțumirea adresată de către Părintele Provincial și un cuvânt de încurajare pentru frații instituiți lectori și acoliți, iar după binecuvântarea finală candidații împreună cu preoții s-au adunat pentru a imortaliza momentul.

Îi suntem recunoscători Domnului pentru frații care au mai făcut un pas spre drumul chemării la Sfânta Preoție. Le mulțumim pentru slujirea lor de până acum și îi asigurăm cu susținerea noastră în continuare.

* * *

În capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc duminică, 16 mai 2021, conferirea…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Luni, 17 mai 2021

Distribuie cu: