Loading...

Iertând suntem iertați

Cuvintele lui Isus ”Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Matei 5,7) au fost în centrul catehezei prezentată de papa Francisc la audiența generală de miercuri, 18 martie 2020, din biblioteca apartamentului papal. Restricțiile impuse de pandemia de Coronavirus au împiedicat și de această dată participarea romanilor și a pelerinilor la întâlnirea săptămânală cu Succesorul lui Petru. Papa a amintit de sărbătoarea Sfântului Iosif și a încurajat recitarea rozariului, precum și inițiativa ”24 de Ore pentru Domnul”.

Miercuri, 18 martie 2020, papa Francisc a ținut cateheza audienței generale în biblioteca Palatului Apostolic.

Distribuie cu:

”Vom celebra mâine solemnitatea Sfântului Iosif. În viață, în muncă, în familie, în bucurie și în durere, el l-a căutat și l-a iubit întotdeauna pe Domnul, meritând elogiul Scripturii ca om drept și înțelept. Invocați-l întotdeauna cu încredere, mai ales în momentele grele și încredințați existența voastră acestui mare Sfânt”: este salutul prin care papa Francisc a încheiat cateheza audienței generale de miercuri, 18 martie 2020, desfășurată încă o dată în biblioteca apartamentului papal, deci fără participarea pelerinilor, pentru a contracara răspândirea epidemiei de Coronavirus.

Într-un moment în care numai în Italia se numără peste 26 de mii de bolnavi și 3 mii de decese din cauza pandemiei, papa a încurajat o inițiativă de rugăciune ieșită din comun a episcopilor din Peninsulă în ziua Sfântului Iosif:
Papa Francisc: «Îmi însușesc apelul episcopilor italieni care în această stare de urgență sanitară au promovat un moment de rugăciune pentru întreaga țară. Fiecare familie, fiecare credincios, fiecare comunitate religioasă, cu toții să fim uniți spiritual mâine la ora 21.00 la recitarea rozariului, cu misterele de lumină. Eu vă voi însoți de aici. Către fața luminoasă și transfigurată a lui Isus Cristos și către Inima sa ne conduce Maria, Maica lui Dumnezeu, tămăduitoarea bolnavilor, spre care ne îndreptăm cu rugăciunea rozariului, sub privirea iubitoare a Sfântului Iosif, păzitorul Sfintei Familii și al familiilor noastre. Îi cerem să păzească în mod special familia noastră, familiile noastre, pe cei bolnavi și persoanele care se îngrijesc de bolnavi – medicii, asistenții medicali, voluntarii – care își pun viața în pericol îndeplinind această slujire».

La cateheza audienței generale Sfântul Părinte a continuat meditațiile despre Fericirile Evangheliei și a vorbit despre cea de-a cincea, care spune: ”Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Matei 5,7).
Papa Francisc: «Amintesc că această temă, milostivirea, a fost aleasă încă de la prima rugăciune ”Angelus” pe care a trebuit să o spun ca papă. Acest fapt a rămas adânc întipărit în mine, ca un mesaj pe care, ca papă, eu ar fi trebuit să-l dau întotdeauna, un mesaj care trebuie să fie de toate zilele: milostivirea. Amintesc că în ziua aceea am avut și o atitudine un pic ”nerușinată” de a face publicitate la o carte despre milostivire, care tocmai fusese publicată de cardinalul Kasper. În ziua aceea am simțit foarte mult că acesta este mesajul pe care trebuie să-l dau ca episcop al Romei: milostivire, milostivire, vă rog, iertare».

De altfel, a spus papa la cateheză, ”în această Fericire există o particularitate: este singura în care cauza și rodul Fericirii coincid, milostivirea. Cei care practică milostivirea vor afla milostivire, vor fi «milostiviți». Reciprocitatea iertării, a remarcat mai departe Sfântul Părinte la cateheză, nu este prezentă numai în această Fericire, dar revine de mai multe ori în Evanghelie pentru că ”milostivirea este inima însăși a lui Dumnezeu” (Luca 6,37; Iacob 2,13; Matei 6,14-15 și altele).
Papa Francisc: «Există două lucruri care nu pot fi separate: iertarea dată și iertarea primită. Dar multe persoane sunt în dificultate, nu reușesc să ierte. De multe ori, răul primit este atât de mare încât a reuși să ierți pare totuna cu escaladarea unui munte abrupt, un efort enorm. Iar unul se gândește: nu se poate, așa ceva nu se poate. Acest fapt al reciprocității milostivirii arată că avem nevoie să inversăm perspectiva. De unii singuri nu putem, e nevoie de harul lui Dumnezeu și trebuie să-l cerem. Într-adevăr, dacă cea de-a cincea Fericire promite aflarea milostivirii și în Tată Nostru cerem iertarea greșelilor, înseamnă că noi suntem esențial greșitori și avem nevoie să aflăm milostivire».

”Toți suntem datornici”, debitori, greșitori, iar în cele din urmă ”în viață, cu toții suntem în deficit” și chiar dacă nu am făcut un rău anume, știm că ”lipsește întotdeauna ceva binelui pe care am fi putut să-l facem”. De aceea, ”fiecare trebuie să-și aducă aminte că are nevoie să ierte, are nevoie de iertare, are nevoie de răbdare; acesta este secretul milostivirii: iertând suntem iertați”.
Papa Francisc: «Milostivirea nu este o dimensiune printre celelalte, ci centrul vieții creștine: nu există creștinism fără milostivire. Dacă tot creștinismul nostru nu ne conduce la milostivire, am greșit drumul, pentru că milostivirea este unicul și adevăratul țel al oricărui drum spiritual. Ea este unul din cele mai frumoase roade ale carității».

”Milostivirea luii Dumnezeu este eliberarea noastră și fericirea noastră”, a spus la încheiere papa Francisc. ”Noi trăim din milostivire și nu ne putem permite să stăm fără milostivire: este aerul pe care trebuie să-l respirăm. Suntem prea săraci pentru pune condiții, avem nevoie de iertare, pentru că avem nevoie să fim iertați”.

Papa a făcut, de asemenea, un apel de susținere a inițiativei ”24 de ore pentru Domnul”, inițiativa spirituală de Postul Mare care anul acesta se desfășoară în zilele 20-21 martie. ”Este o întâlnire importantă a Postului Mare pentru rugăciune și pentru a se apropia de sacramentul reconcilierii”, a subliniat Sfântul Părinte, care a recunoscut că este conștient de dificultățile actuale.
Papa Francisc: «Din nefericire, la Roma, în Italia și în alte țări, această inițiativă nu va putea să aibă loc în formele obișnuite din cauza stării de urgență pentru Coronavirus. Cu toate acestea, în toate celelalte părți ale lumii se va continua cu această frumoasă tradiție. Încurajez credincioșii să se apropie cu sinceritate de milostivirea lui Dumnezeu la spovadă și să se roage în special pentru cei care sunt în încercare din cauza pandemiei. Acolo unde nu se va putea celebra [inițiativa] 24 de Ore pentru Domnul sunt sigur că se va putea trăi acest moment de pocăință prin rugăciunea personală».

Primiți la încheiere Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

* * *

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: