Galbeni: Eveniment comemorativ
Vineri, 12 iulie 2024, satul Galbeni, cu pelerinii care i-au călcat pragul, avându-l alături pe PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, a fost gazda unui eveniment deosebit de emoționant și semnificativ: comemorarea a 38 de ani de la trecerea la Domnul a doctorului preot Martin Benedict, declarat venerabil pe 17 decembrie 2022, de către Papa Francisc.
Distribuie cu:
Timp de o săptămână (6-13 iulie 2024), satul Galbeni, din comuna Nicolae Bălcescu, jud. Bacău, a fost sediul „Reședinței internaționale de artă Martin Benedict”. La acest eveniment au participat opt artiști din Italia (Pippo Altomare, Michele D’Amico, Federica Ricca și Gaetano Zampogna), Slovenia (Barbara Kastelec), Ungaria (Hajnal Papp) și România (Nicoleta Cristina Cărare și Radu Prisecaru), unde trecutul și prezentul s-au întâlnit prin intermediul artei și al oamenilor dedicați păstrării și amintirii memoriei Venerabilului dr. pr. Martin Benedict. Pentru satul Galbeni a fost o mare onoare să facă parte dintr-o astfel de inițiativă care aduce împreună oameni din diverse colțuri ale lumii, uniți prin respectul și aprecierea consăteanului lor drag Martin Benedict.
Momentul comemorativ a început dis-de-dimineață, la ora 6.30, cu un moment de rugăciune, la mormântul dr. pr. Martin Benedict, mormânt ce se află în Cimitirul „Sfântul Gheorghe” din localitate. După „o lecție de pictură pentru toate vârstele” care a avut loc la ora 10.15, la casa memorială Martin Benedict, la ora 18.00 a avut loc momentul central al comemorării, Sfânta Liturghie solemnă, prezidată de Episcopul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț. În cuvântul de învățătură, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România, plecând de la primul patron al bisericii (Sfântul Gheorghe) pe când a fost botezat, cât și de la actualul (Sfântul Iosif Muncitorul), în timpul căruia a fost înmormântat, ne-a ajutat să înțelegem și mai bine personalitatea medicului preot Martin Benedict. De asemenea, plecând de la faptul că a fost recunoscut venerabil de către Biserică în anul 2022, ne-a reamintit că putem alerga cu încredere la mijlocirea lui, pentru a dobândi har și binecuvântare de la bunul Dumnezeu.
După Liturghie, am pornit în procesiune spre casa venerabilului Martin Benedict, unde au avut loc trei momente importante: dezvelirea și binecuvântarea picturii murale „Declinarea sfințeniei”; dezvelirea și binecuvântarea „Clopotului tămăduirii” și vernisajul și binecuvântarea picturilor realizate de artiștii Reședinței Internaționale de Artă „Martin Benedict”. Participanții la eveniment au avut ocazia de a se conecta cu o parte din istoria venerabilului Martin Benedict printr-o experiență culturală unică. Arta a fost mijlocul prin care amintirea doctorului preot Martin Benedict a fost readusă la viață, fiecare pictură fiind o mărturie a influenței sale continue asupra comunității.
Artiștii au reușit să surprindă prin lucrările lor nu doar peisajele pitorești ale satului Galbeni, ci și momente importante din viața venerabilului Martin Benedict, reflectându-i dedicarea și dragostea pentru comunitatea sa. Prin aceste opere, evenimentul a devenit o punte între trecut și prezent, oferind o perspectivă vizuală asupra unei vieți pline de devotament, credință și virtuți, mai ales cea a prudenței, din care izvorăsc toate celelalte, așa cum ne-a explicat și părintele predicator Damian-Gheorghe Pătrașcu. Totodată le mulțumim din inimă acestor artiști care au reușit să transforme casa memorială a venerabilului Martin Benedict într-o adevărată galerie de artă.
Acest eveniment religios și cultural, organizat de Ordinul Fraților Franciscani Minori Conventuali din România (prin pr. Silvestro Bejan, pr. Eusebiu Bejan și prof. Octavian Bejan, originari din Galbeni) în colaborare cu parohia romano-catolică „Sfântul Iosif Muncitorul” din Galbeni, este o dovadă clară a faptului că amintirea venerabilului pr. dr. Martin Benedict trăiește atât prin fiecare persoană care îi cunoaște istoria cât și prin fiecare artist sau prin fiecare persoană de bunăvoință care a contribuit la această comemorare.
*
Material apărut pe www.ercis.ro