Loading...

Funeraliile sr. Francisca Pârțac

Duminică, 11 iunie 2023, sr. Francisca Pârțac, născută  pe 26 octombrie 1928 și trecută la cele veșnice în ziua de 8 iunie 2023, ne-a adunat la Hălăucești (IS) în număr mare în jurul ei, pe noi surorile ei dragi, aproape din toate comunitățile din țară, pentru a o conduce pe ultimul drum.

Hălăucești: Funeraliile sorei Francisca Pârțac, SFMA

Distribuie cu:

Astfel am putut experimenta cum speranța în înviere poate transforma și un moment marcat de suferința pierderii unei persoane dragi într-un moment de sărbătoare în care am putut celebra împreună minunile pe care Dumnezeu le-a săvârșit în și prin viața sr. Francisca. 

Ritualul înmormântării a început la ora 15.00 printr-o procesiune de la casa Surorilor Franciscane Misionare de Assisi până în biserică unde s-a celebrat recviemul și Sfânta Liturghie. Celebrarea a fost prezidată de părintele paroh Daniel Lucaci, alături de care au concelebrat: pr. Eugen Blăjuț, pr. Dumitru Patraș, care a ținut și cuvântul de învățătură, pr. Alexandru Olaru, pr. Mihai Afrențoae, pr. Felician Tiba, pr. Vlad Bejan, pr. Dănuț Ciubotaru, pr. Fabian Iacob, pr. Gabriel Dancă, pr. Ioachim Blaj și pr. Sergiu Antal. 

Alături de surorile franciscane au fost prezenți familiarii, cunoștințele și consătenii sr. Francisca din Adjudeni, precum și numeroși credincioși din Hălăucești care au cunoscut-o și s-au bucurat de prezența, ajutorul și îndrumările ei. 

Continuă să răsune în inimile noastre cuvintele pe care pr. Dumitru Patraș ni le-a adresat făcându-ne conștienți că suntem „la celebrarea unei existențe, nu a unei morți… a existenței sr. Francisca… pe care aceasta a știut să o presare cu bucurie, cu momente de bună dispoziție care au ajutat-o să treacă peste toate încercările vieții”.  Povestind și diferite momente hazlii din viața sr. Francisca, părintele predicator a subliniat trăsături ale sorei printre care și faptul că a plecat la Tatăl ceresc, „în lumea fără de dor”, pregătită, pentru că era împăcată cu sine, cu Dumnezeu și cu aproapele căci, spunea pr. Dumitru, „adevărata pregătire pentru moarte este atunci când plecăm împăcați cu noi înșine, cu Dumnezeu și cu oamenii”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, familiarii și-au exprimat iubirea și recunoștința față de sora răposată, după care sr. Ana Vereș i-a citit biografia. 

Luând cuvântul, părintele paroh a subliniat exemplul de dăruire și bucurie pe care sr. Francisca ni-l lasă, îndemnându-ne să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul acestei surori și să nu o uităm în rugăciunile noastre. 

După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea către cimitirul din sat unde sr. Francisca a fost înmormântată, întocmai cum și-a dorit. 

Sr. Francisca nu mai este printre noi dar continuă să fie vie în amintirea și în rugăciunea noastră căci așa cum spunea pr. Dumitru la predică „cel mai frumos dar pe care îl putem face unei persoane care a plecat din această lume este rugăciunea”. 

Dumnezeu să o odihnească în pace!

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Marţi, 13 iunie 2023

Distribuie cu: