Loading...

Funeraliile pr. Eugen Blăjuţ sr. OFMConv.

Sâmbătă, 3 februarie 2018, la Galaţi, au avut loc funeraliile preotului Eugen Blăjuţ, sr., OFMConv, decedat în ziua de 30 ianuarie, în conventul franciscan din Galaţi. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. Au concelebrat: PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, pr. Teofil Petrişor, ministru provincial, circa 50 de preoţi cărora li s-au alăturat persoane consacrate şi un număr mare de credincioşi.

Funeraliile pr. Eugen Blăjuţ sr.

Distribuie cu:

Celebrarea a început la ora 12.00 cu procesiunea de la casa parohială spre biserică, unde era depus trupul neînsufleţit al părintelui răposat în jurul căruia erau adunaţi credincioşii, unii veniţi cu câteva ore înainte, pentru a se ruga şi a-i aduce ultimul omagiu.

După ritul de început şi salutul Preasfinţitului Petru, s-a dat citire biografiei părintelui, în care s-au amintit principalele evenimente din viaţa sa, activităţile şi slujirile pe care le-a desfăşurat, nu în ultimul rând, calităţile, virtuţile şi darurile cu care l-a înzestrat Dumnezeu.

Celebrarea a continuat cu proclamarea Cuvântului divin, urmată de predica rostită de pr. Cristian Blăjuţ, OFMConv, care a exprimat importanţa credinţei într-o astfel de împrejurare, singura ce poate lumina drama morţii, prin deschiderea misterului ei perspectivei învierii Domnului nostru Isus Cristos. De asemenea, a evidenţiat strânsa legătură dintre preot şi preotul veşnic Cristos, care-l uneşte lucrării sale de slujire pe cel chemat să-l reprezinte şi să-l mărturisească în lume, prin predicarea Cuvântului său, şi oferirea de sine pentru binele şi mântuirea oamenilor. În final, a fost amintită mărturia de credinţă a părintelui Eugen, chiar în timpuri potrivnice credinţei şi Bisericii, generozitatea, inteligenţa şi discreţia sa, disciplina şi fidelitatea faţă de viaţa franciscană conventuală, precum şi preţioasa sa activitate de paroh, formator, profesor şi duhovnic.

După liturgia euharistică, a luat cuvântul PS Petru Gherghel, care a exprimat condoleanţe Provinciei franciscane şi rudelor părintelui răposat. Totodată i-a mulţumit pentru exemplul său senin şi înălţător, ce rămâne pentru fraţi şi preoţi un testament preţios de transmis mai departe, prin cuvinte şi, mai ales, prin fapte.

PS Cornel Damian a transmis salutul şi omagiul ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti. De asemenea, şi-a amintit cu plăcere şi recunoştinţă de primii săi ani de preoţie în care l-a avut paroh la Cioplea (Bucureşti) pe părintele Eugen, care – a mai spus Preasfinţitul – s-a distins mai ales prin trăirea a două principii: comuniunea ierarhică şi sacerdotală şi spiritul său frăţesc manifestat faţă de preoţii colaboratori.

La rândul său, pr. Teofil Petrişor, ministru provincial, a mulţumit bunului Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii şi Ordinului Franciscan în persoana părintelui Eugen şi tuturor celor prezenţi pentru participarea la celebrare şi rugăciunile oferite pentru odihna răposatului. Părintele provincial a mai spus că răposatul preot, fiind ultimul frate „în vârstă” al Provinciei Franciscane Conventuale din România, încheie într-un fel perioada „generaţiei de aur” a fraţilor franciscani, a cărei moştenire de viaţă creştină şi franciscană obligă noua generaţie de urmaşi ai sfântului Francisc să-şi asume cu mult curaj şi pasiune idealurile şi valorile evanghelice pe care ei le-au trăit şi mărturisit, chiar cu preţul vieţii.

După ritualul sfinţirii şi tămâierii rămăşiţelor pământeşti ale părintelui Eugen, acestea au fost depuse în mormântul special amenajat în cimitirul „Eternitatea” din Galaţi, de unde ne rugăm şi sperăm că într-o zi va fi ridicat de Mântuitorul nostru spre înviere şi moştenirea vieţii fără de sfârşit.

Dumnezeul să-l odihnească!

 

Sâmbătă, 3 februarie 2018, la Galaţi, au avut loc funeraliile preotului Eugen Blăjuţ, sr., OFMConv, decedat în ziua de…

Posted by Provincia OFMConv. din România on 4 Februarie 2018

Distribuie cu: