Loading...

Funeraliile pr. Antonel-Eremia Mîrț

Într-o atmosferă caldă, de rugăciune și comuniune, în care tristețea s-a împletit cu speranța creștină, sâmbătă, 1 iulie 2023., fratele Antonel-Ieremia Mîrț, a cărui trecere la cele veșnice s-a petrecut miercuri, 28 iunie, a fost condus pe ultimul drum, spre casa Tatălui ceresc, în parohia natală Rotunda.  

Rotunda: Funeraliile pr. Antonel-Eremia Mîrț, OFMConv.

Distribuie cu:

Liturghia de înmormântare a început la ora 9.30, fiind prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, alături de părintele provincial, Damian-Gheorghe Pătrașcu, părintele Sebastian Bilboc, decan de Roman, și de un mare număr de preoți. Alături de aceștia și de familia îndoliată a părintelui Antonel, a participat și un mare număr de credincioși de toate vârstele, din satul natal și din alte localități, laici și persoane consacrate. Împreună cu rugăciunea și jertfa Sfintei Liturghii, frumos animată prin cântări înălțătoare, toți au dorit să aducă un ultim salut și omagiu părintelui și fratelui Antonel a cărui suferință l-a condus spre întâlnirea cu Tatăl ceresc la o vârstă atât de fragedă, odată cu împlinirea a 10 ani de slujire preoțească.

În cuvântul și salutul de deschidere a ceremoniei de înmormântare, Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul ce l-a hirotonit preot pe părintele Antonel, i-a invitat pe toți să privească în spirit de credință acest moment de durere și de despărțire, întrucât omul este în mâna lui Dumnezeu, iar bogăția și opera vieții sale se desăvârșesc doar în brațele sale milostive. În aceeași perspectivă de vie credință, care învinge moartea și deschide orizonturi cerești, a rostit și părintele predicator Clement Tălin OFMConv. cuvântul său de învățătură, făcând o analogie între viața lui Cristos și viața și destinul de suferință al fratelui Antonel: chemarea și slujirea sa preoțească, desfășurate sub semnul crucii și al suferinței, al ascultării glasului lui Dumnezeu, în umilință, simplitate, iubire și dăruire, l-a pregătit pentru această moarte timpurie care nu a fost altceva decât o întâlnire a îmbrățișării lui Cristos pe care l-a urmat și în care a crezut.

După cuvântul de salut și de îmbărbătare în credință, rostit pe rând, mai întâi de părintele paroh al comunității din Rotunda, Carmil Duma, apoi de Părintele Provincial – care a mulțumit lui Cristos, ce l-a strâns în căușul Inimii sale milostive pe fratele Antonel, precum și fraților din comunitatea din București, care s-au îngrijit de el – părintele Antonel a fost condus pe ultimul drum spre cimitirul parohial din localitate, unde a avut loc liturghia de înhumare.

În pământul reavăn și-n timpuriu mormânt plecat-ai, frate dragă, Antonel, spre dulcele așezământ unde Cristos, promisul, te-a întâmpinat cu brațele deschise, răstignite și învingătoare. Noi, cei rămași pe cale, în valea de păcate și de încercare, îți mulțumim și îți cerem iertare!… Îți spunem «La revedere în Cer!», cu ochii ațintiți spre acea zare în care patimile și crucile se frâng în răsăritul Învierii, unde judecata și vina omenească se topește în rugăciunea sfinților și în cântul îngerilor și în care totul se lămurește și devine lumină din lumina Celui Veșnic Viu, Sfânt și Preaînalt, vrednic de iubire, Dumnezeu binecuvântat în veci.

*

Mai multe imagini se pot vedea aici.

Distribuie cu: