Loading...

Exerciții spirituale la Viișoara – [I]

Un grup de nouă frați a celebrat în perioada 18-23 aprilie 2021, exercițiile spirituale anuale sub îndrumarea (on-line) captivantă a fratelui Roberto di Paolo OFMConv., biblist și Rector al ISSR „G. Toniolo” din Pescara.

Prima serie de exerciții spirituale a fraților franciscani la Viișoara

Distribuie cu:

Meditațiile, practice și profunde, bazate pe textul evanghelic In 20-21, au avut ca temă Întâlnirea lui Isus înviat, nu numai cu persoanele despre care vorbește Evanghelia după Ioan – Maria Magdalena, Simon Petru, ucenicul iubit, Toma și ceilalți discipoli –, dar și cu fiecare dintre noi, astăzi, în viața fraternă, de credință, de fiecare zi. Exemplul celor cărora Isus înviat le-a ieșit în întâmpinare și le-a schimbat existența continuă să ne vorbească iar trăirile lor le putem identifica și în istoria personală.

De fapt, împărtășim (cu discipolii lui Isus, dar și ca discipoli ai Săi) același drum de credință, presărat cu întuneric, trădare, îndoieli, lipsuri, frustrări, slăbiciuni, păcate, fugă, oboseală, frică, moarte etc. Fără să se scandalizeze, fără intenția de a reproșa, ținând cont de ritmul fiecăruia, păstrându-ne în legătura comuniunii, Isus iese în întâmpinare pentru a ne vindeca, a ne ține împreună, a ne însoți, a rămâne cu noi, prin cuvântul său și prin iertare. Prin felul său de a se raporta cu noi, Isus ne oferă modelul pe care trebuie să-l urmăm în relațiile fraterne care se pot construi cu credință, răbdare, afecțiune.

Două condiții sunt necesare pentru a trăi ca oameni vii, însuflețiți de Duhul lui Isus înviat. Prima e chiar aceea de a-l recunoaște pe Isus înviat (In 20) care vine în viața noastră atât în momente speciale, extrem de personale, cât și în experiențele vieții comunitare animate de voința de a crede și de drumul imperfect al credinței. A doua constă în a recunoaște propria misiune (In 21), locul nostru în Biserică și în lume încredințat de Isus care, deși ne asistă și ne ajută, nu dă mărturie în locul nostru, ci ne îngăduie să „facem partea noastră”, să-l urmăm scriind prin viața personală evanghelia vie care să stea mărturie pentru întărirea în credință a tuturor.

Sperăm ca harul primit în aceste zile să aducă roade în viața personală și în fraternitățile noastre.

* * *

În perioada 18-23 aprilie 2021, la Mănăstirea „Maica Unității” a Surorilor Benedictine din Viișoara, s-a desfășurat…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Vineri, 23 aprilie 2021

Distribuie cu: