Loading...

Eveniment la Cortona (Italia)

Distribuie cu:

cortona_big

Cortona: Prezentarea reproducerii anastatice a cererii de iertare a fratelui Elia de Cortona. Sâmbătă, 28 mai, orele 1730, conventul Sfântul Francisc.
Sâmbătă, 28 mai, la orele 1730, în incinta conventului Sfântul Francisc din Cortona, prof. Attilio Bartoli Langeli, profesor universitar de paleografie și diplomație în cadrul Universității din Perugia, va prezenta reproducerea anastatică a cererii de iertare in articulo mortis a fratelui Elia.

elia_logoCentrul de studii al Asociației culturale fratele Elia de Cortona a obținut, de altfel, autorizația de a reproduce la o rezoluție mărită, în format 50×70 cm, documentul păstrat în arhivele Conventului din Assisi, prin care papa Inocențiu al IV-lea recunoștea valabilitatea iertării de la excomunicare în care se afla fratele Elia în anul 1239.

Fratele Elia, primul ministru general al franciscanilor, deși era înzestrat fără îndoială cu multe calități de conducător și organizator, cu toate acestea a estimat greșit forța spirituală a franciscanilor, ca mai apoi să greșească și în dialogul dintre Papalitate și Imperiu. Către anul 1239, el nădăjduia să îi poată împăca pe papa Grigore al IX-lea și Frederic al II-lea, aflați în conflict, bucurându-se, desigur, de încrederea amândurora. Astfel trecând pe la Pisa, unde se afla împăratul, fratele Elia a trebuit să suporte excomunicarea papală.

În întâlnirea de sâmbătă, 28 mai a.c., vom reconstitui firul evenimentelor unei asemenea istorii, însă analizând îndeaproape și rolul deosebit pe care l-a avut biserica din Cortona. Mai exact, un anume Bencio, preot decan al Bisericii Sfânta Maria din Cortona, a fost cel care avea să-i asculte mărturisirea și să-l dezlege, material, pe fratele Elia. Alături de el erau prezenți, de asemenea, abatele mănăstirii din Cegliolo, preoții Ugo, de la biserica Sf. Cristofor, Giunta, de la biserica Sf. Gheorghe, Nercone, de la biserica Sf. Marcu, Ventura, de la biserica Sf. Înger din Succhio, și trei notari, Cambio, Buiamonte și Ugone di Rinaldo. Astfel, în data de 22 aprilie 1253, fratele Elia avea să moară la Cortona, însă, împăcat cu Biserica, în pace cu sine și cu frații săi.

Celor prezenți le va fi oferit o copie a documentului.

Fr. Gabriel-Marius Căliman

Distribuie cu: