Loading...

Darul prieteniei cu Domnul

Vocația prieteniei cu Domnul s-a aflat în centrul predicii de la Sfânta Liturghie celebrată de Papa Francisc luni, 14 mai 2018, în capela Casei Santa Marta din Vatican, predică inspirată din Evanghelia după Sfântul Ioan, capitolul 15. 

Liturghie în capela „Santa Marta”

Distribuie cu:

Sfântul Părinte a evidențiat fidelitatea lui Isus față de acest dar, ce implică aceeași atitudine și din partea noastră. „Am primit darul prieteniei cu Domnul ca destin, ca vocație a noastră: să trăim prietenia cu Domnul, [să fim] prieteni ai Domnului. Aceeași vocație a fost primită și de apostoli, într-un mod mai intens, însă chemarea este aceeași. Noi toți creștinii am primit acest dar: deschiderea, accesul la inima lui Isus, la prietenia lui Isus. Am primit ca destin darul prieteniei”.

Vocația noastră este de a fi prietenii lui Isus. „Este un dar la care Domnul ține, pe care-l păzește și căruia îi este credincios”. Îndepărtarea de vocația prieteniei cu Isus, primită în dar, duce la o schimbare de destin, la apostazie, la transformarea din prieteni în dușmani ai Domnului: „Isus este prietenul nostru. Însă Iuda, așa cum spune textul biblic, a mers spre o soartă nouă, spre un alt destin pe care l-a ales în mod liber, îndepărtându-se de Isus. Aceasta înseamnă apostazia: îndepărtarea de Isus, un prieten care devine dușman sau un prieten care devine indiferent, un prieten care se transformă într-un trădător”.

Sfântul Părinte ne îndeamnă să reflectăm la măreția unui astfel de dar: a fi prieteni cu Isus, dar pe care Domnul nu ni-l refuză nici atunci când ne îndepărtăm de El, Isus continuând să ne aștepte. De aceea, Pontiful ne indică rugăciunea pentru primirea harului de a rămâne în iubirea lui Isus, în prietenia cu El. „Să ne gândim la aceasta. El nu renegă acest dar al prieteniei cu noi, nu ne tăgăduiește, ci așteaptă până la sfârșit. Și când noi, din cauza slăbiciunii noastre, ne îndepărtăm de Isus, El ne așteaptă, așteaptă și continuă să ne spună: ‘Prietene, te aștept. Prietene, ce vrei? Prietene, de ce mă trădezi cu un sărut?’ El este credincios în prietenie și trebuie să îi cerem și noi harul să rămânem în iubirea Lui, în prietenia lui, pe care am primit-o în dar de la el, ca destin.”

[ *** ]

Material apărut pe http://ro.radiovaticana.va/

 

Distribuie cu: