Congresul internațional pentru formatori
Distribuie cu:
„A trăi în Cristos după forma de viață a Sfintei Evanghelii” (PC 2).
Aceasta a fost tema Congresului Internațional pentru formatori și formatoare, desfășurat la Roma, în perioada 7-11 aprilie 2015, cu ocazia Anului Vieții Consacrate.
Organizat de către Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, Congresul Internațional a fost dedicat formatorilor și formatoarelor din întreaga lume. La Conges au participat peste 1300 de formatori și formatoare, provenienți din 106 națiuni, făcând parte din 418 carisme din întreaga Biserică. Este pentru prima dată când se organizează o întâlnire de o așa amploare la nivel internațional, iar efortul organizativ a fost evident în coordonarea lucrărilor de grup, a schimbului de experiențe, precum și în fluida traducere a conferințelor și a intervențiilor în limbile principale vorbite.
Conferințele ținute de către anumiți autori, cunoscuți prin scrierile lor, cum ar fi: Amedeo Cencini, Michelina Tenace, Ricardo Volo, Claudia Peña și Nicla Spezzati, au dorit să ne ajute pe noi ca formatori să știm să punem împreună atât dimensiunea noastră umană implicata în procesul formativ, cât și scopul final care este prietenia cu Isus Cristos și viața în Dumnezeu. Cencini, în discursul său, a insistat asupra necesității formării continue, formare care durează toată viața. Drama formării de astăzi este tocmai aceea de a rămâne doar cu formarea de la noviciat. Dacă nu se face o formare continuă atunci se devine o frustrare continuă. E nevoie de o sensibiltate care să unescă rațiunea, inima cu voința. O sensibilitate care să atigă toate laturele: intelectuală, estetică, morală, creștină. Coerențele vieții depind de sensibilitatea noastră. Pentru a ajunge la o conștiință matură e nevoie de a educa sensibilitatea noastră pe care o formăm prin alegerile noatre zilnice. De ex., Sf. Francisc de Assisi, care îmbrățișează și sărută leprosul. După ce a depășit acest gest respingător, vede cu alți ochi cum stau lucrurile. El face acest gest nu numai pentru că e indicat de Evanghelie, dar și pentru faptul că inima sa a învățat să devină sensibilă, amabilă față de cei marginalizați. Și formare noastră trebuie să fie în așa fel încât să ajungă la această sensibilitate încât să accepte defectele formanzilor și să le transforme. Pentru că Tatăl e cel care acționează prin Fiul și prin Duhul Sfânt: totul e har.
Interesante au fost, de asemeni, și ”laboratoarele” care ne-au oferit posibilitatea de a participa la diferite teme importante pentru aria formativă: de la interculturalitate la diferite probleme afective, de la discernământ la rolul comunității în formare, precum și aprofundarea vieții contemplative în procesul formativ, și provocările reprezentate de era digitală. De fapt, acest eveniment a fost o invitație de a convoca diferitele culturi să se confrunte și să reflecteze asupra fundamentelor identității vieții consacrate în Biserică și în lume și mai ales asupra exigențelor formative în contextele contemporane.
Solemna celebrare euharistică la altarul Catedrei din Bazilica Sfântului Petru, prezidată de Carinalul João Braz de Aviz, prefectul Congregației pentru Viața Consacrată, împreună cu Arhiepiscopul José Rodriguez Carballo, OFM, Secretar, și apoi audiența cu Sf. Părinte Papa Francisc, au încheiat acest Congres.
Din Partea Ordinului nostru a participat Secretarul General pentru formare, Fr. Roberto Carboni, împreună cu Fr. Renzo Degni și Fr. Louis Panthiruvelil, colaboratori ai Secretarului. Fr. Sorin Giurgi, rector al Colegiului Seraphicum, Fr. Alexandru Olaru, formator, din Provincia Sf. Iosif din România, doi frați, animatori vocaționali, de la Provincia de Spania, precum și alți frați franciscani de diferite națiuni, implicați în formare sau în studiul formării, și câțiva care au participat ca și colaboratori pentru coordonarea acestui Congres. Din România am fost prezenți doar patru formatori de la diferite Institute religioase, însă mult mai mulți participanți de origine română, reprezentați ai diferitelor comunități, de diverse carisme. Deși eram foarte mulți, vorbind în multe limbi, ne-am înțeles foarte bine (o experiență de Rusali), și ne-am simțit ca o familie unită care are acelaș țel, aceleași simțăminte ale lui Isus Cristos (cf. Fil 2,5).
În fine, mesajul acestei întîlniri a fost, cum am mai spus, centralitatea lui Cristos în viața fiecărei personae consacrate, necesitatea discernământului în ceea ce privește formarea și structura comunităților religioase pentru ca acestea să devină un ambient formativ în care Cristos să poată crește în inima celor care doresc să îmbrățișeze această stare de viață.
Mai multe informații și temele prezentate le puteți găsi pe site-ul Congregației (www.congregazionevitaconsacrata.va), pe youtube, iar materialele vor apărea adunate în Acte, în viitorul apropiat.
Fr. Alexandru Olaru
Vicerector-Formator ITRCFR
Inâlnirea consacraților cu Sf. Părinte Papa Francisc, în Aula Paul VI.
Posted by Alexandru Olaru on 17 Aprilie 2015