Loading...

Roman: Jubileu de mulțumire

Vineri, 19 martie 2021, în solemnitatea sfântului Iosif, patronul Bisericii și al Provinciei franciscane, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a fost celebrat Jubileul de mulțumire cu ocazia aniversării a 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei „Sf. Iosif” din România, odată cu emiterea decretului Congregației „De Propaganda Fide”, la 26 iulie 1895. Înființarea Provinciei franciscane în România reprezintă o încununare a activității misionare a franciscanilor pe meleagurile Moldovei după mai bine de 600 de ani.

Celebrarea solemnității sfântului Iosif și a jubileului de 125 de ani de la înființarea Provinciei franciscane conventuale

Distribuie cu:

Pentru a marca acest eveniment, la ora 9.00, în Aula Magna ,,Petru Albert’’, a avut loc un moment evocativ. Manifestarea culturală a început cu salutul prof. univ. dr. pr. Maximilian Pal, rector, care a salutat pe cei prezenți, după care a urmat salutul Ministrului provincial, pr. Damian-Gheorghe Patrașcu, care a salutat inițiativa Institutului și a evidențiat grija sfântului Iosif pentru Provincie în toți cei 125 de ani de la înființare.

Conferința lect. univ. dr. pr. Sebastian Diacu, intitulată: ,,Școli franciscane din Moldova’’, a evidențiat marele devotament și grija fraților pentru educația tinerilor din Moldova. Astfel, au fost menționate câteva școli și seminarii pe care frații le-au deschis în vederea educării și formării pentru viața religioasă a tinerilor dornici să îmbrățișeze idealul de viață al sfântului Francisc. Astfel, frații au dovedit faptul că au avut mereu la suflet formarea poporului creștin în spiritul evangheliei, chiar și atunci când au trecut prin grele încercări. Un moment semnificativ după anul 1990, l-a constituit redeschiderea școlii pre-teologice din Nisiporești de către pr. Petru Albert și mai apoi transferarea acesteia în noile structuri construite la Roman, în care s-au format mai multe generații de elevi, seminariști și viitori frați și preoți. Prelegerea s-a încheiat cu prezentarea câtorva imagini din perioada primilor ani ai redeschiderii Provinciei.

În continuare a urmat celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată pe Ministrul provincial. La celebrare au participat numeroși preoți și credincioși. În cadrul omiliei fr. Emilian Dumea, vicar provincial, a vorbit despre exemplul sfântului Iosif ca mijlocitor, ca tată care are grijă de familia sa și ca un model pentru toți preoții și toate persoanele consacrate de astăzi.

La sfârșitul celebrării, pr. Sebastian Bilboc, decan de Roman, a transmis salutul PS Iosif Păuleț tuturor fraților, precum și mulțumirea păstorului de Iași și a sa personală, pentru frumoasa colaborare și toată slujirea fraților franciscani în Dieceza de Iași și în Decanatul de Roman.

Părintele provincial a transmis, la rândul său, salutul întregii Provincii Preasfințitului Iosif împreună cu urările de sănătate și bine cu ocazia aniversării zilei patronului onomastic.

Evenimentul aniversar a reușit să readucă în atenția tuturor participanților însemnătatea spirituală a sfântului Iosif, precum și  exemplul demn de urmat al atâtor frați minori conventuali care au scris pagini nemuritoare de istorie în cadrul Bisericii locale de Iași.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a făcut părtași ai acestui moment istoric și pentru că, prin mijlocirea și ocrotirea sfântului Iosif,  continuă să conducă istoria și viața noastră, și-l rugăm să rămână pe veci sprijin și ocrotitor, așa cum a fost pentru Fiul lui Dumnezeu și Preacurata sa Mamă, Maria.

* * *

✨🙏📍Celebrarea solemnității sfântului Iosif și a jubileului de 125 de ani de la înființarea Provinciei franciscane conventuale!

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Vineri, 19 martie 2021

Distribuie cu: