Loading...

Calendar de Advent – 2023

Ca în fiecare an, Academia „Petru Tocănel” vă propune „Calendarul Franciscan de Advent”, un itinerar alcătuit dintr-o scurtă meditație şi o poveste plină de înțelepciune pentru a ne ajuta să ne lăsăm luminați de evanghelia fiecărei zile a Adventului.

Calendarul Franciscan de Advent – 2023. „Betleemul e aici!”

Distribuie cu:

Anul acesta se împlinesc opt secole de la prima înfățișare a Nașterii Domnului, pe care Sfântul Francisc a realizat-o. „Aș vrea să reprezint Pruncul născut în Betleem, și să văd cu ochii trupului (…)” cum a fost pus într-un pătuț și cum era culcat pe fân între bou şi măgar.” Izvoarele franciscane descriu dorința care s-a născut în inima Sfântului în săptămânile premergătoare Crăciunului anului 1223: impresionat de peșterile existente lângă Greccio care îi aminteau de panorama Betleemului, a dorit să reprezinte Naşterea Domnului, astfel încât toată lumea să poată gusta cu privirea concreteţea Dumnezeului care s-a făcut om.

Dacă realizarea unei iesle, aşa cum a sugerat Sfântul Francisc, ne ajută să ne apropiem de Isus şi să înţelegem ceva din evenimentul extraordinar, acesta trebuie să se traducă spontan într-o atenţie evanghelică faţă de ceilalţi, de cei mai mici, pentru că sensul întregii existenţe a lui Cristos – contemplat în naşterea sa – se învârte în jurul cuvântului „iubire”, care este esenţa lui Dumnezeu însuşi. Nimic din viaţa lui Isus nu ne permite să considerăm existenţa sa decât ca un apel continuu la convertire, schimbare, transformare, la dinamismul seminţei care moare pentru a aduce rod, la ieşirea din certitudini spre noutatea lui Dumnezeu.

Pe scurt, nu este suficient să amenajăm o iesle pentru a face Crăciunul mai frumos: pentru aceasta trebuie să-i înţelegem sufletul şi consecinţele acestei iubiri care cere un răspuns. Să mergem mai degrabă în profunzimea acelui eveniment, să redescoperim parfum evanghelic al naşterii, asemenea intuiţiei Sfântului Francisc, redată în cuvinte de Papa Francisc:

„La şcoala Sfântului Francisc, să ne deschidem inima în faţa acestui har simplu, să lăsăm ca din uimirea noastră să prindă viaţă o rugăciune umilă: un «mulţumesc» adresat lui Dumnezeu care a voit să împărtăşească totul cu noi pentru a nu ne lăsa niciodată singuri” (Scrisoarea apostolică Admirabile signum despre semnificaţia şi valoarea ieslei).

*

Itinerariul are 60 de pagini color, iar prețul este de 15 lei.

Comenzile pot fi primite la adresa de mail frdragos19@yahoo.com, broșura fiind disponibilă și la librăria Serafica.

Distribuie cu: