Bacău: Reculegere pentru OFS
Marți, 11 februarie, mai multe fraternități ale Ordinului Franciscan Secular (Bacău, Nicolae Bălcescu, Valea Mare, Faraoani, Galbeni, Gioseni, Luizi-Călugăra) s-au adunat la sediul Curiei Provinciei Fraților Minori Conventuali din Bacău pentru o zi de reculegere.

Distribuie cu:
Fiind în timpul Postului Mare, programul a început cu parcurgerea Căii Sfintei Cruci, după care a urmat meditația propusă de asistentul spiritual zonal, Pr. Acatrinei Anton, care, făcând referire la Sfânta Scriptură și la modelul Sf. Francisc de Assisi și al altor sfinți franciscani, ne-a făcut să conștientizăm și mai mult necesitatea practicării pocăinței de către orice creștin, cu atât mai mult de către membrii Ordinului Franciscan Secular. Aceasta contribuie la o mai bună convertire proprie și a celor din jurul nostru. Iar această pocăință trebuie să fie făcută în numele lui Isus și așa cum au pus-o în practică sfinții cei mai mari, maeștrii și predecesorii noștri în credință, speranță și dragoste.
A urmat Sf. Liturghie, celebrată de Pr. Provincial Damian Gheorghe Pătrașcu, care, în cadrul predicii pe care ne-a ținut-o, făcând referire la Evanghelia zilei, a subliniat trei lucruri importante.
În primul rând, Cristos, învățându-i pe apostoli și pe noi toți rugăciunea „Tatăl nostru”, ne amintește că, în rugăciune, nu este importantă atât cantitatea de timp dedicată acesteia sau numărul rugăciunilor, cât mai degrabă calitatea lor.
În al doilea rând, să conștientizăm importanța cererii de pâine (care poate lua multe chipuri în rugăciunea noastră: fie pâinea materială, fie cea euharistică, uneori sănătatea cerută pentru sine și pentru cei ce suferă de vreo boală, alteori convertirea vreunui copil, reușita la un examen etc.).
În al treilea rând, să acordăm o mai mare atenție iertării, care ne este dată „precum și noi iertăm greșiților noștri”. Și, așa cum cerem și dăm iertare, la fel să facem și atunci când cerem pâinea de toate zilele, adică să o oferim și noi, deoarece Dumnezeu și pe aceasta ne-o dă „precum și noi o dăm semenilor noștri”. Într-adevăr, este nevoie de aportul nostru în răspândirea Evangheliei, pentru că, așa cum frumos spune Sf. Augustin: „Dumnezeu ne-a creat pe noi fără de noi, dar nu ne va mântui pe noi fără de noi”.
În sfârșit, citându-l pe arhimandritul Teofil Părăian, Pr. Damian ne-a spus să stăm liniștiți atunci când avem îndoieli cu privire la faptul dacă rugăciunile noastre sunt sau nu ascultate, deoarece „de noi depinde numai să ne rugăm, dar nu mai depinde de noi ca aceasta să fie ascultată, ci numai de Dumnezeu”.
Așadar, să ne rugăm totdeauna, să ne rugăm cum putem, oricând și oriunde, să ne rugăm când suntem triști sau bucuroși, avem chef sau n-avem chef, este cald sau este frig, suntem calmi ori nervoși, suntem copii, tineri ori bătrâni, și să-i lăsăm lui Dumnezeu darul de a ne asculta.
După Sfânta Liturghie a urmat o oră de Adorație, în timpul căreia l-am ascultat pe Domnul care ne vorbește totdeauna și i-am prezentat lui Isus Euharisticul toate persoanele pe care le-am purtat în inimile noastre, mai ales pe acei membri ai fraternităților noastre care trec prin momente grele.
Toate s-au încheiat cu o agapă frățească împreună cu frații comunității din Bacău. Mulțumim bunului Dumnezeu și fraților comunității conventual-franciscane din Bacău pentru toate aceste momente memorabile.
Pace și bine!
***
Album foto: Bacău: Zi de reculegere la Curia Provincială din Bacău (11 martie 2025)