Loading...

Bacău, Curia provincială: Întâlnirea guardianilor

Distribuie cu:

Curia provincială a OFMConv. din România, cu sediul la Bacău, în zilele de 9-10 octombrie 2014 a fost gazda întâlnirii formative a fraţilor guardiani şi a responsabililor de case filiale, ce fac parte din Provincia „Sf. Iosif”.

În total Provincia „Sf. Iosif” din România are 28 de fraternități (20 convente și opt case filiale) și tot atâția fraţi guardiani, respectiv responsabili de case filiale. Pe harta Europei fraternitățile ocupă o arie destul de largă: 19 în România, cinci în Italia, trei în Germania și una în Republica Moldova.

Întâlnirea a fost deschisă și animată de Președintele Comisiei de Formare Permanentă, fr. Daniel Romila, cu o prezentare succintă a inițiativelor de formare din ultimul an și a programului şi a temelor din noul an formativ: a fost declarat Anul Vieții Consacrate (29 noiembrie 2014 – 2 februarie 2016) la nivelul Bisericii Universale; Proiectul Șesenal al Ordinului, ce are ca primă prioritate revizuirea Constituțiunilor; Jubileul de 25 de ani de la reluarea activităților după căderea comunismului al Provinciei noastre, ce se va sărbători anul viitor când vor fi organizate o serie de manifestări solemne în toate sferele de activitate ale Provinciei.

Ministrul provincial a prezentat situaţia de ansamblu a Provinciei, a făcut referire la directivele recente ale Ordinului în urma Vizitei generale fraterne, directive ce vor fi trimise fiecărui frate al Provinciei via e-mail, a explicat câteva aspecte despre convențiile care trebuie încheiate cu celelalte jurisdicții, și-a anunțat prezența la primele Capitule conventuale din această toamnă în fraternitățile din România și delegarea Vicarului provincial pentru fraternitățile din Italia și Germania şi, în sfârşit, a vorbit despre câteva iniţiative concrete pentru noul an formativ conjugate cu jubileul Provinciei și Anul Vieții Consacrate.

Vicarul provincial a făcut o prezentare generală celor trei fișe de consultare a fraților cât privește revizuirea primului capitol din Constituțiuni, ce vor fi analizate în capitulele conventuale din acest an, apoi ne-a expus indicațiile Curiei generale în vederea unei gestionări mai bune a patrimoniului și a resurselor Provinciei, la care se cere co-responsabilizarea tuturor fraternităților noastre, sub coordonarea Comisiei economice generale. A amintit și de normele noastre (Constituțiuni, Statute generale, Statute provinciale și PPC 2012) referitoare la partea economică și administrativă comunitară a tuturor realităților dintr-un convent și ne-a prezentat situația precară cât privește intențiile de Sfinte Liturghii, situație ce ne împiedică să ajutăm fraternitățile emergente, ca până acum.

Invitat pentru a doua zi de formare a fost părintele Valentino Redondo, Președintele Executiv pentru Revizuirea Constituțiunilor – cu o experienţă vastă în guvernul Ordinului. El a prezentat echipa și metodologia de revizuire a Constituțiunilor, după care, pentru exemplificare, a parcurs primul capitol revizuit din Constituțiuni evidențiind completările, modificările și actualizarea limbajului. Frații guardiani au putut pune întrebări, să facă unele propuneri și astfel să fie pregătiți pentru a modera Capitulele conventuale în munca de revizuire a Constituțiunilor Ordinului Fraților Minori Conventuali.

Au fost două zile frumoase de fraternitate, comuniune și rugăciune. Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste momente de formare. Mulţumim, de asemenea, părintelui Valentino Redondo pentru că a împărtăşit cu noi din experienţa sa şi, nu în ultimul rând, mulţumim fraţilor prezenţi, care au parcurs distanţe mari pentru a ajunge la această întâlnire.

Fr. Daniel Romila

 [AFG_gallery id=’125′]

Distribuie cu: