Loading...

Buruienești: in memoriam Pr. Petru Ciocan

Distribuie cu:

Buruienești, 17 decembrie 2015:

Comemorarea a 10 ani de la trecerea în veșnicie a părintelui Petru Ciocan, OFMConv. și vizita postului Radio Maria

„Mai mult valorează o rugăciune decât un elogiu după moarte…
Nu uitaţi să vă aduceţi aminte de mine, din când în când, în rugăciune.
Vă aştept în cer, unde, cu mila Domnului, voi ajunge!”
(din testamentul părintelui Petru Ciocan, OFMConv.)

Joi, 17 decembrie 2015, comunitatea parohială „Sfântul Iosif Muncitorul” din Buruienești, a trăit un moment de comuniune și de rugăciune ocazionat de împlinirea a 10 ani trecerea spre casa Tatălui ceresc a părintelui Petru Ciocan, OFMConv.

Sfânta liturghie a fost prezidată de PS. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, având alături pe părintele provincial Emilian Cătălin, OFMConv. și un număr mare de preoți atât fost colaboratori ai părintelui comemorat, cât și frați ai Provinciei Franciscane. Împreună s-au rugat pentru sufletul părintelui ți i-au adus o pioasă aducere aminte a întregii sale activități pastorale. Prin cântecele pline de semnificație adresate preoției veșnice și prin rugăciunea prohodului, întreaga comunitate și-a înălțat inima spre Tatăl Milostiv. Cu simplitate, umilință și bucurie, părintele Petru Ciocan, OFMConv. și-a desfășurat activitatea preoțească, pastorală și franciscană ca paroh a acestei comunități timp de 30 de ani, lucrând în via Domnului pentru și în folosul vieții sfinte. Păstrând mereu în inimi amintirea vie a exemplului și învățăturii sale, întreaga comunitate va continua să se roage și să-l amintească pe părintele Petru Ciocan, OFMConv.

Tot în această zi plină de har în spiritul credinței, am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru postul Radio Maria. Începând cu orele 15.30 postul de radio a transmis în direct, timp de patru ore, atât mărturii din viața părintelui Petru Ciocan, OFMConv., cât și file de istorie și de cunoaștere a acestei comunități parohiale, iar prin participarea corului de copii Speranța ascultătorul s-a bucurat și de interpretarea câtorva colinde cu prilejul sărbătorii, ce se apropie, Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.

Părintele paroh Iosif Bisoc, OFMConv., împreună cu frații comunității și cu credincioșii parohiei, mulțumește bunului și milostivului Dumnezeu, pentru această zi binecuvântată, iar amintirea părintelui Petru Ciocan, OFMConv. să fie imbold spre cele veșnice.

 

Pr. Iulian-Claudiu Petrea, OFMConv.

***

Memento preot Petru Ciocan, OFMConv. (1929-2005)

 

Părintele Petru Ciocan s-a născut în ziua de 6 iunie 1929, la Luizi-Călugăra, jud. Bacău, din părinţii Gheorghe şi Niţa Ciocan.

După absolvirea Școlii primare în satul natal (6 clase), în 1942 a intrat în Gimnaziul Franciscan din Hălăuceşti (Iaşi), unde a absolvit şi Liceul, susţinând examenele la Liceul „Ferdinand I”, astăzi „Bacovia”, din Bacău.

În 1948, când seminariile au fost închise de regimul comunist, tânărul Petru s-a reîntors în familie. În anul următor, s-a angajat în învățământ, lucrând ca învățător suplinitor în satul Lărguţa, comuna Valea Seacă (BC); după un an, s-a angajat ca salahor la Fabrica „Proletarul” din Bacău.

A urmat stagiul militar, după terminarea căruia a lucrat ca ajutor contabil la Cooperativa din Luizi-Călugăra.

În 1953 a reușit să-și continue studiile de filozofie şi teologie în Seminarul de la Alba-Iulia. Însă, chiar în ultimul an de teologie, a fost nevoit să-și întrerupă din nou studiile, din cauza situației politice din țară. În acest timp a continuat pregătirea și îndrumarea spirituală cu pr. Alexandru Ghiuzan, paroh la Mărgineni (BC).

În sfârșit, în data de 5 octombrie 1958 a fost hirotonit preot de către PS Marton Aron, la Alba-Iulia.

După hirotonire a slujit ca vicar parohial în mai multe parohii din județul Bacău (Mărgineni, Valea Seacă, Văleni, Arini, com. Găiciana, din nou la Văleni (1 aprilie – 1 decembrie 1960); la Huşi (1 decembrie 1960 – 1 februarie 1964) și Târgu Trotuş (BC) (1 februarie 1964 – 1 martie 1970).

La 1 martie 1970 este numit paroh de Buruieneşti (Neamţ), slujire pe care o va exercita timp de 30 de ani, mai precis până la 1 septembrie 2000.

Ca preot pensionar, a rămas în comunitatea din Buruienești colaborând și ajutând pe ceilalți preoți în activitățile pastorale, până în seara zilei de 17 decembrie 2005, când la ora 10.45, a fost chemat în casa Tatălui veșnic.

În ziua de 21 decembrie 2005, PS Petru Gherghel, împreună cu peste 120 de preoţi şi foarte mulţi credincioşi, au celebrat pentru părintele răposat Sfânta Liturghie, după care a fost condus pe ultimul drum spre cimitirul din Buruienești, acolo unde trupul său a fost depus spre odihnă și așteptare a Învierii de apoi.

Pr. Petru Ciocan l-a iubit pe Cristos, pe care l-a urmat asemenea sfântului Francisc din Assisi, cu simplitate, umilință și bucurie; i-a prețuit și stimat sincer pe confrații săi preoți; a iubit preoția, despre care a scris în Testament că e „[…]frumoasă și că nu regretă anii trăiţi în slujba Domnului”; i-a iubit ca păstor pe toți credincioșii din Buruienești, de la cel mai mic până la cel mai mare. Suntem siguri, că de acolo, din casa Tatălui, continuă să mijlocească pentru noi, haruri și binecuvântări, la tronul Îndurării Divine.

Păstrând mereu în inimi amintirea vie a exemplului și învățăturii sale, continuăm să ne rugăm pentru părintele Petru Ciocan, cu credința că „[…] pe cel drag nu și-l pierde decât cine iubește pe toți oamenii întru acela care nu poate fi pierdut. Și cine este acela dacă nu Domnul nostru, Dumnezeul care a făcut cerul și pământul” (Sfântul Augustin, Confesiuni).

Odihna cea Veșnică dă-i-o lui Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească, să se odihnească în pace, prin mila lui Dumnezeu. Amin.

 Pr. Virgil Blaj, OFMConv.

 

”Vă aștept în cer, unde, prin mila Domnului, voi ajunge!”

Posted by Glasul Bisericii Buruienești on 18 Decembrie 2015

Distribuie cu: