Loading...

Ziua mondială a Creației

”La rădăcina crizei ecologice se află, în cele din urmă, faptul că am uitat cine suntem”. Inițiativa ecumenică «Timpul creației» (1 septembrie – 4 octombrie 2019) se află în centrul Mesajului pe care papa Francisc l-a transmis pentru cea de-a cincea Zi mondială de rugăciune pentru îngrijirea Creației. Înființată de pontiful argentinian pe 6 august 2015, Ziua specială se marchează anual în 1 septembrie și se bucură de atenția îndelungată a Bisericilor ortodoxe.

Papa Francisc a transmis un Mesaj pentru Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea Creației.

Distribuie cu:

Inițiativa ecumenică ”Timpul creației”, care invită creștinii la rugăciune și acțiune în beneficiul planetei, ”casa noastră comună”, în perioada 1 septembrie – 4 octombrie 2019, se află în centrul Mesajului pe care papa Francisc l-a transmis pentru Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea Creației 2019, marcată anual pe 1 septembrie. Înființată de Sfântul Părinte în 2015, Ziua specială dedicată creației se marchează anual în prima zi a lunii septembrie și se bucură de participarea decenală a Bisericilor ortodoxe.

Vorbind la începutul Mesajului despre frumusețea creației lui Dumnezeu (cf. Gn 1,25), papa observă că răspunsul omului la darul lui Dumnezeu a fost marcat în mod tragic ”de păcat, de închidere în propria autonomie, de pofta de avere și de exploatare”. Cele despre care Sf. Scriptură spune că erau ”bune” în ochii lui Dumnezeu, au devenit, astfel, ”exploatabile” în ochii și mâinile omului. De aici decurge înlănțuirea de efecte negative asupra creației, de la poluarea constantă până la invazia deșeurilor plastice din ultimele decenii.

La rădăcina acestei situații, remarcă pontiful în Mesajul său, se află faptul că ”am uitat cine suntem: creaturi după chipul lui Dumnezeu (cf. Gn 1,27), chemați să locuim ca frați și surori în aceeași «casă comună». Nu am fost creați ca să fim indivizi care stăpânesc după bunul plac, ci am fost gândiți și voiți în centrul unei rețele de viață alcătuită din milioane de specii care, cu iubire, au fost unificate pentru noi de Creatorul nostru”.

De aceea, subliniază Sfântul Părinte, ”este timpul să redescoperim vocația noastră de fii ai lui Dumnezeu, de frați între noi, de custozi ai creației. Este timpul să ne căim și să ne convertim, să ne întoarcem la rădăcini: suntem creaturile predilecte ale lui Dumnezeu, care în bunătatea sa ne cheamă să iubim viața și să o trăim în comuniune, fiind conectați cu creația”.

Spunând că acesta este ”timpul în care să ne reluăm obișnuința de a ne ruga cufundați în natură”, ”timpul în care să ne gândim la stilurile noastre de viață”, ”timpul în care să întreprindem acțiuni profetice”, pontiful a subliniat importanța unor evenimente din viitorul apropiat: un summit special al Națiunilor Unite pentru acțiune asupra climei (New York, septembrie 2019) și adunarea extraordinară a Sinodului Episcopilor despre Amazonia (Cetatea Vaticanului, 6-27 octombrie 2019).

Prin urmare, papa Francisc îndeamnă ”credincioșii să se dedice rugăciunii în această perioadă de timp care, dintr-o oportună inițiativă apărută în domeniul ecumenic, a luat format unui «Timp al creației»: o perioadă de rugăciune și acțiune mai intensă în beneficiul «casei comune», care începe astăzi, 1 septembrie – Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea creației – și se va încheia în 4 octombrie, în amintirea Sf. Francisc din Assisi. Este o ocazie în care ne putem simți mai uniți față de frații și surorile diferitelor confesiuni creștine. Mă gândesc în mod special la credincioșii ortodocși care de treizeci de ani celebrează deja această Zi specială. Să ne simțim, totodată, în profundă armonie cu toți oamenii de bunăvoință, chemați împreună să promovăm, în contextul crizei ecologice care îl privește pe fiecare, păstrarea acelei rețele de viață din care cu toții facem parte”.

* * *

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: