Loading...

Zi de rugăciune misionară

Trăind şi simţind cu Biserica, în această Lună Misionară Extraordinară intitulată „Botezați și trimiși – Biserica lui Cristos în misiune în lume”, propusă de către Papa Francisc, comunitatea formativă a fraţilor studenţi şi a părinţilor formatori de la Institutul Teologic Franciscan din Roman au organizat şi au trăit o zi de formare dedicată reflecţiei, mărturiei şi rugăciunii misionare, în data de 10 octombrie, ea aliniindu-se celorlalte iniţiative de acest fel promovate de comunitate în această lună.

Zi de formare şi de rugăciune misionară

Distribuie cu:

Această zi a început cu Sf. Liturghie de dimineaţă când, în cadrul omiliei, părintele celebrant Iosif Cadar le-a vorbit fraţilor despre prietenia cu Isus ca izvor al misiunii şi al entuziasmului misionar, prietenie care implică reciprocitate, ne transformă şi ne ghidează în credinţă şi apostolat. După-amiază, reflecţia şi rugăciunea au continuat, fraţii ascultând mai întâi mesajul Bisericii şi al Sf. Părinte pentru această lună dedicată misiunilor, pentru ca mai apoi să primească frumoasa mărturie misionară a părintelui Emilian Dumea, frate franciscan conventual al Provinciei noastre şi misionar de peste 6 ani în Chile, unde a activat în diverse parohii ale misiunii fraţilor franciscani conventuali din Provincia de Padova. Pr. Emilian i-a captivat şi edificat pe fraţi prin mărturia sa plină de simplitate şi de voioşie în prezentarea experienţei misionare: prin idei şi imagini foarte vii şi concrete, presărate cu întâmplări şi exemple din trăirea şi apostolatul lui în această ţară, a reuşit să familiarizeze repede auditoriul cu istoria, cultura, viaţa şi spiritul acestui popor, cu viaţa Bisericii şi a misiunilor de acolo. Cu naturaleţe, sinceritate şi umor, Sfinţia Sa a mărturisit fraţilor că această bogată şi intensă experienţă de apostolat misionar îl face să se simtă mai împlinit şi „mai complet” în identitatea şi viaţa sa de preot, să îşi păstreze un entuziasm mereu proaspăt şi să înţeleagă marele rol al preotului şi marea valoare a preoţiei, în condiţiile în care acolo sunt foarte puţini preoţi iar lumea este însetată de Dumnezeu.

După mărturia părintelui Emilian, fraţii s-au reunit în capela Institutului pentru veghea de rugăciune misionară, prezidată de părintele rector Marius Bîlha, cu participarea câtorva oaspeţi (persoane consacrate şi laici) veniţi, în majoritate, de la diferite institute şi centre sociale unde fraţii vor fi trimişi în acest an formativ pentru activităţi de voluntariat. Acest moment de rugăciune face parte din inițiativele care celebrează în lumea întreagă Luna Misionară Extraordinară, la îndemnul Papei Francisc de a ne ruga unii pentru alții, pentru ca în fiecare dintre noi și în fiecare credincios să se retrezească convingerea că Isus Cristos este răspunsul la toate necesitățile noastre cele mai profunde și adevărate; cu toții am fost creați pentru ceea ce ne propune Evanghelia: prietenia cu Isus și iubirea fraternă (Cf. EG 265). Frumoasa desfăşurare şi animare a acestei rugăciuni de către fraţii comunităţii formative i-a ajutat pe toţi să conştientizeze preţiosul dar al credinţei şi al Evangheliei care trebuie împărtăşit cu semenii, precum şi angajamentul de a anunța cu bucurie și de a mărturisi cu pasiune viața noastră în Cristos.

* * *

Material apărut pe itrcf.ofmconv.ro

Distribuie cu: